¿Quines expectatives estaran vigents després de la pandèmia sanitària? ¿Hi haurà continuïtat en estils de vida, costums socials i pràctiques col·lectives o hi haurà discontinuïtat, ruptura i novetat? Les pestes, les fams i les guerres han sigut les grans inductores de canvis en actituds individuals i hàbits socials. ¿Quines experiències i horitzons de sentit resulten significatius per a viure l’estil de Jesús després de les convulsions sociosanitàries? Totes les tempestes produïxen marees que agranen el que sobra i després dels arrastres, emergixen realitats inèdites. La pregunta humana i evangelitzadora consistix a detectar la irrupció del Regne de Déu en la nova realitat.
L’estil de vida, que Jesús introduïx, no naix en un buit cultural sinó en un territori ocupat per desitjos col·lectius, conviccions i sistemes morals i jurídics sobre la bondat i la maldat, sobre el naixement i la mort, sobre la correcció i la incorrecció; la seua preocupació no consistix a portar una altra escola, una altra moral, una altra política, uns altres rituals. «Ara jo vinc a anunciar-vos això que adoreu sense conéixer» és l’estructura de l’anunci de Pau a l’Areòpag d’Atenes (Fets 17,22). En conseqüència, concreta Pau: «Que cadascú seguisca en la condició en què el va posar el Senyor, en la situació en què el va trobar la crida de Déu. Esta és la regla que done en totes les Esglésies». (1Co 7,17). No demana, per tant, al casat, al funcionari, a l’estoic, a l’epicuri, a l’aristotèlic, al platònic que deixen de ser-ho sinó que, en eixes condicions, descobrisquen l’esperit de Déu en la vida i en la transformació del món. La vida és el verb, l’estil és l’adverbi: viure provisionalment, irònicament, distanciadamente.
Viure provisionalment
La pandèmia ha significat l’experiència col·lectiva de la provisionalitat. Va arribar com un rellamp en la nit, es va quedar com un hoste incòmode, i ningú sap quan i com se n’anirà. Només ens atrevim a dir que serà provisional, transitòria i excepcional, a pesar que desestabilitza i despulla radicalment vides i institucions. El sistema sanitari, que es creia sòlid, es mostra fràgil; el sistema econòmic, que semblava consistent, s’esvaïx; el sistema polític, que se suposava consolidat, trontolla: vivim, segons l’expressió bíblica, en exili permanent, en terra estranya, com titulava Icíar Bollaín el seu documental després de la crisi financera del 2008. Establits en la provisionalitat, vivim en estat d’èxode o, com deia Rilke, en perpètua situació de despedida.
És el final d’un estil construït amb seguretats i certeses inamovibles, amb ordes i estabilitats inalterables. Passem de propietaris a simples convidats en trànsit; ho permet entendre aquell estil de Jesús imprudent, immoderat i transgressor, que hui seria un escàndol per als agents d’assegurances i un escull per a les immobiliàries. Permet entendre un estil de vida que, com suggerix el psiquiatre Boris Cyrulnik en l’autobiografia Me acuerdo: el exilio de la infància (Gedisa 2010), «no es queda en l’exercici cíclic i obsessiu de coagular i encapsular els moments dolorosos, que fan impossible estimar, jugar, treballar». Viure provisòriament significa no quedar detingut en el sofriment i creure que quan s’ha perdut a algú, existix algú més a qui arribar a estimar; hi ha la possibilitat real de quedar lligat als rostres sofrents, que són els que donen el sentit a la llibertat evangèlica.
Viure irònicament
L’humor naix de la desproporció i el desajustament. Té gràcia que una simple rata penada haja sigut capaç de desestabilitzar l’orde mundial, viure la incertesa i experimentar la vulnerabilitat de tota construcció humana. Té gràcia obeir cegament als experts, sabent que actuen per assaig i error. Té gràcia que, rodejats d’instruments legislatius, decrets, lleis i instruccions, s’apel·le en última instància a la responsabilitat individual. Té gràcia que la comunitat siga hui el transmissor principal del virus. Té gràcia que el temple no siga el centre de la vida cristiana, i que la salvació requerisca mantindre’s lluny del temple.
Es comprén bé que l’estil de Jesús fora representat com el d’un bufó que riu davant del poder polític i fora anomenat el bevedor i golafre que riu de la serietat austera dels fariseus del seu temps. Posteriorment, la serietat, com a estil de vida, es va associar a l’espiritualitat monàstica que es va imposar en l’imaginari de la vida cristiana, de manera que la fe va perdre l’afinitat amb la ironia, la lleugeresa, la gràcia. L’estil dels creients es va aliar més amb la moderació que amb la transgressió; amb la disciplina més que amb la provocació. Moderació i disciplina que va trobar socialment acomodament en els codis morals de la burgesia, en l’educació autoritària, en discursos greus i magistrals, en, vestits grisos i negres, en cares tristes i aspectes fúnebres. L’estil de Jesús, que proposava no fer més que l’estrictament necessari i no preocupar-se pel demà, quedava engolit per l’esperit de la modernitat basat en la disciplina laboral.
Viure distanciadamente
La pandèmia ens ha fet comprendre «la distància social», que posposa l’abraçada i la proximitat, i ens ha educat a estimar el que està lluny, ja que la superació de la pandèmia no podrà passar en un sol lloc ni en una única classe social o grup poblacional. S’imposa un estil de vida sense provincialismes ni localismes; si ens deslliurem nosaltres de virus i no es deslliuren els veïns, de res servix, si ens vacunem els que estem prop i no poden fer-ho els que estan lluny, prompte ens arribarà el contagi.
Jesús va mantindre un debat amb els juristes locals sobre qui és el proïsme. Amb la paràbola del samarità, que representava l’estranger, l’estrany i el foraster, va introduir un nou concepte de veïnat. A la pregunta no va respondre amb categories espacials de proximitat local, ni amb indicacions ètniques de fisonomia corporal, ni amb definicions nacionals d’índole política, simplement va observar que pròxim és el que ajuda. Proïsme no era el jueu que compartix les creences, ni el contemporani, que habita en el mateix cercle. I així el món sencer és el meu veïnat.
Este veïnatge global ha sigut segrestat per la cultura de la proximitat, que va construir l’estil de vida cristiana des de la proximitat, la cura i la protecció. En els nostres dies, esta cultura ha mostrat la seua patologia en el mantra «Amèrica, primer», «els nostres, primer», «els nacionals, primer»; amb freqüència sentíem dir al nacionalisme conservador que teníem prop suficients pobres per a ocupar-se dels llunyans. El que significava que hi havia unes vides més valuoses que unes altres, vides que mereixen ser plorades perquè estan prop i unes altres que no ho mereixen perquè no es poden vore ni tocar.