1. A causa d’un virus descontrolat, tota la societat ha quedat controlada. També les institucions eclesials s’han vist sotmeses als controls determinats per les autoritats. No hem pogut celebrar la Setmana Santa ni la Vigília Pasqual, reunint-nos com a comunitat cristiana. Això sí, l’Església ha continuat viva, puixant i operant. Perquè l’Església és allí on hi ha un cristià. Alguna cosa hem aprés: una cosa és estar junts i una altra estar units; potser no hem pogut ajuntar-nos, però la comunió dels sants ha estat més visible que mai. Una altra cosa hem aprés: els ritus, les formes són importants, però el decisiu, el fonamental, és la relació amb Déu, més enllà de totes les formes i ritus, més enllà de les celebracions.
2. Després d’estos dies, què passarà? Costarà una mica tornar a la normalitat. Una cosa sembla segura: el que immediatament ens espera és una gran crisi econòmica, conseqüència de la crisi sanitària. Per tant, hi haurà més pobresa, més atur, més persones en situació de necessitat. Ací és on l’Església (i les seues institucions) tindrà molt a dir i molt a fer. Potser el virus és controlat, però el que seguirà sense control són les necessitats alienes.
Estes necessitats ens recorden que hi ha un virus que mai desapareix, per desgràcia, el virus que fomenta el poder i la corrupció, el virus de l’ànsia de riquesa, el virus de la sexualitat descontrolada. Este virus s’ha manifestat durant la crisi sanitària, en la qual ha augmentat el consum de pornografia i de drogues, el poder mal gestionat, i multitud d’estafes i intents de robatori, alguns utilitzant el nom de “Caritas”. Si després de la crisi sanitària ve una crisi econòmica, este virus al qual acabe de referir-me, es deslligarà amb tota la seua força malèfica.
Els cristians, sabem com és l’antivirus: compartir, la compassió, l’amor, el despreniment, la generositat, les paraules positives, en fi, l’amor evangèlic. ¿Serem capaços de repartir este antivirus, sempre necessari i sempre escàs? El que sembla que ha ocorregut amb alguns ancians, que no han estat degudament atesos, precisament per ser ancians, és un seriós crit d’atenció. La vida val per si mateixa i valen totes les vides. I, si alguna ha de ser especialment cuidada i atesa, és la vida fràgil o la que ningú vol.
A més de la crisi econòmica que ens espera, és possible que hi haja intents d’aprofitar la conjuntura per a restringir les nostres llibertats: ¿podrem continuar reunint-nos, omplir esglésies o locals, viatjar lliurement, haurem d’utilitzar sempre o quasi sempre màscara, estarem més controlats, fins i tot a través del telèfon mòbil, haurem d’oferir explicacions d’on anem i d’amb qui estem, l’entrada d’immigrants serà encara més restrictiva? Em tem que més d’un polític pretendrà, en nom de la real o suposada seguretat, que paguem l’alt preu de la llibertat. També ací les nostres comunitats eclesials podran jugar un paper profètic.
3. Alguns preveres han retransmés cada dia l’Eucaristia per internet. Preveres, laics i religiosos han obert bitàcoles, oferint bones reflexions i paraules d’ànim i esperança. Per desgràcia, hi ha qui ha difós idees molt estranyes sobre Déu, en dir, per exemple, que el coronavirus era la resposta divina als nostres pecats. Estem ací davant d’un altre virus que, d‘una forma o altra, sempre reapareix, el virus del Déu castigador i justicier, un virus que té capacitat de seducció i que enganya fàcilment a persones piadoses.
És possible que, una vegada que s’alcen les restriccions, hàgem d’adoptar algunes mesures en les nostres litúrgies, com donar-nos la pau sense tocar-nos o abraçar-nos, o combregar en la mà i, en aquells grups en què es combrega sota les dos espècies, fer-ho per intinció. Si així ocorre, caldrà anar amb molta cura amb els fonamentalismes barats que segurament afloraran. Per a alguns la manera de combregar sembla més important que la mateixa comunió.
4. De sobte ens hem adonat que hi ha més bales que màscares. ¿Seguirem així una vegada controlada la pandèmia? ¿Continuaran explicant-nos els periòdics les mateixes rivalitats i ambicions entre els polítics, els mateixos interessos de la banca a augmentar el seu capital, a costa de cobrar per donar-los els nostres diners, les mateixes guerres, les mateixes dificultats per a acollir als immigrants, les mateixes discussions en el parlament per a aprovar lleis que, com a molt, importen a minories ideologitzades, les mateixes restriccions en despesa sanitària i social? Jo no soc optimista, però, almenys, m’agradaria pensar que els cristians serem més conseqüents amb la nostra fe.
5. Finalment: la pandèmia, una més de les moltes desgràcies que han aparegut des del començament de la humanitat, és una conseqüència de la nostra naturalesa limitada. El món té els seus límits. La limitació, el “no ser déus”, és el preu de la vida. Però, per sort per a nosaltres, hi ha un Déu que dirigix la història i els esdeveniments. Però no ho fa intervenint i coartant la nostra llibertat, perquè llavors seria un Déu no conseqüent amb la meravella del ser humà lliure que ha creat. Déu sempre actua a través de “causes segones”, diuen els teòlegs i repetix el Catecisme de l’Església Catòlica. És a dir, actua a través de la intel·ligència, la bondat i la llibertat humanes. On estava Déu durant la pandèmia?
En l’esforç de tants metges i sanitaris que, amb pocs mitjans, jugant-se a vegades la vida, han fet el possible per curar als malalts. En la solidaritat de molts cristians que s’han ajudat entre ells i han ajudat als altres. En la intel·ligència dels especialistes que estan buscant una vacuna. En la disciplina de tantes persones que han quedat confinades a casa. En l’oració serena de les monges contemplatives. En la pena dels qui no han pogut acomiadar-se dels seus sers estimats. En la sensatesa del nostre bisbe en dispensar el precepte dominical i en les seues cartes plenes de fe i consol. Ací estava Déu.
¿És possible que els creients no ens n’adonem? Però, ¿quina catequesi i quina formació religiosa hem rebut, si no ens n’adonem, i pensem en càstigs estúpids, indignes d’un Déu “amic”, amic —a vore si ens n’assabentem—, amic dels pecadors? No he dit dels complidors, he dit dels pecadors.