S’escolta per tot arreu que «la nova normalitat» farà que canvie la nostra manera de conviure en molts aspectes de la nostra vida. Hi ha qui inclús s’atrevix a dir que l’expressió comunitària, especialment sacramental, podria desaparéixer, essent substituïda per «el món en línia». Jo trobe que és extremar molt les conseqüències de la pandèmia.
Abans que fera acte de presència este virus tan letal que ens ha commogut profundament i que encara no sabem res sobre el final de l’enfrontament campal que està suposant, era ja normal que la televisió oferira misses amb la finalitat de fer possible que els malalts, els impedits i tot aquell que no poguera eixir de la llar, tinguera una participació virtual en l’escolta de la Paraula de Déu i en la pregària eucarística.
Amb la vinguda d’este feroç virus, i amb la consegüent tancada dels temples, cosa que ha fet impossible l’assistència i participació normal del poble en la missa, volent evitar l’aglomeració i el contacte corporal en totes les manifestacions que dona la proximitat, s’ha oferit per tot arreu la participació telemàtica en l’Eucaristia, cosa que ha posat en el cap d’algú l’alarma del perill de la substitució de l’assemblea i l’arraconament dels sagraments.
El comentari sobre este problema em ve al cap per la lectura d’una reflexió treta d’un article del monjo de Montserrat Bernabé Dalmau, que publicava en dies passats. Portava el títol: «Missa, pantalla, internet, coronavirus, espiritualitat».
Començava amb una cita llarga d’un exarca, un pastor religiós, que escrivia per als seus fidels de Grècia:
«En aquesta pandèmia, el món en línia ha estat i és un substitut; però caldrà que nosaltres, els pastors de l’Església, diguem, tornem a anunciar, després de la pandèmia Mirant al davanti tan aviat com sigui possible, que la Paraula de Déu es va fer carn, es va fer ell mateix un dels nostres, i és per això que els cristians celebrem els sagraments i els celebrem mitjançant coses, realitats materials: la paraula, el pa, el vi, l’aigua, l’oli..., sobre els quals el bisbe, el sacerdot, en la celebració litúrgica, invoca l’Esperit Sant per a la seva i la nostra santificació. Si ens quedéssim en un món en línia, no sols el pa i el vi no serien santificats, ni consagrats, sinó tampoc ho seríem nosaltres».
Aquesta situació em porta necessàriament a fer-me una pregunta des de la mateixa por inclús, i la deixe com a pregunta oberta: el món en línia no podria, o potser ja ho és, convertir-se en un perill de substituir la comunitat i els sagraments?
I afegia: «Crec que els pastors de l’Església han de dir una paraula molt clara al respecte i dir-la immediatament».
I el pastor universal, el papa Francesc, la va dir dos dies després:
«Esta familiaritat dels cristians amb el Senyor és sempre comunitària. Sí, és íntima, és personal, però en comunitat. Una familiaritat sense comunitat, una familiaritat sense el Pa, una familiaritat sense l’Església, sense el poble, sense els sagraments, és perillosa. Es pot convertir en una familiaritat –diguem-ne– gnòstica, una familiaritat només per a mi, separada del poble de Déu. La familiaritat dels apòstols amb el Senyor va ser sempre comunitària, sempre era a taula, signe de la comunitat, sempre era amb el Sagrament, amb el Pa».
Una familiaritat sense comunitat, una familiaritat sense el Pa, una familiaritat sense l’Església, sense el poble, sense els sagraments, és perillosa
I seguia dient el Papa: «Dic això perquè algú em va fer reflexionar sobre el perill d’este moment que estem vivint, esta pandèmia que ha fet que tots ens comuniquem, fins i tot religiosament, a través dels mitjans de comunicació. En esta Missa, per exemple (es referia a la missa que estava celebrant i que s’estava televisant), estem tots comunicats, però no junts, estem només espiritualment junts. És veritat que el poble ací és escàs, en canvi, hi ha un gran poble: estem comunicats, però no estem junts. També el Sagrament, l’Eucaristia, la gent que està connectada amb nosaltres només té la comunió espiritual. I esta no és l’Església: és l’Església en una situació difícil, que el Senyor permet, però l’ideal de l’Església és estar sempre amb el poble i amb els sagraments» (Homilia del 17 d’abril).
I torne a la reflexió del monjo:
«No m’atrevisc a fer en veu alta el meu comentari, però amb paraules més planeres, grans teòlegs (Enzo Bianchi, Andrea Riccardi...) i també gent d’aquí van en la mateixa línia de situar el lloc del sagrament en la presència i no en la pantalla.
Tanmateix la situació anormal que estem vivint ofereix paradoxes. El papa Francesc que, en la normalitat, acollia un petit grupet a la capella de Santa Marta, ara té diàriament un milió i mig de persones que segueixen la seva missa on-line. Jo mateix estic sostenint un amistós debat amb un col·lega que, en vigílies de Setmana Santa, divulgà la normativa de l’Església sobre què han de resar els qui no poden participar en les celebracions. Ja li vaig insinuar que, atesa la realitat present, potser els fidels tirarien més aviat cap a la pantalla que no pas al llibre. Els fets m’han donat la raó (no me’n sento cofoi) [...].
Vull dir que, en el nostre cas, per necessitat, hauran de coexistir durant mesos celebració real i pantalla. En el futur immediat, per a molts, la pantalla serà un mitjà imprescindible, com ho és ara per a tothom; i l’aforament a l’església serà limitat (30% ara, 50% després, i amb les limitacions pròpies que reporta la situació que estem patint, i amb incomoditats)».
I concloïa dient: «encara que tenim molt clars els principis, haurem de saber conjuminar ideal i realitat. El futur passarà per menys reunions i més xarxa telemàtica. I encara que es puga discrepar sobre aquest punt, és indubtable que les praxis litúrgiques, bones o deficients, aquestes setmanes han provocat mimetismes».
Però res no podrà substituir l’assemblea, «l’ideal de l’Església és estar sempre amb el poble i amb els sagraments».
En conclusió, un dels resultats de l’epidèmia que estem sofrint serà sens dubte una cura d’humilitat per a tota l’Església. I per a això també cal estar preparats. Ens farà madurar.