INTENCIONS DEL PAPA

INTENCIONS DEL PAPA Gener, la fraternitat

Vivència de la fraternitat sacerdotal

José Lozano Sánchez, prevere

Una cosa totalment coherent amb el nostre baptisme, l’eucaristia i el sagrament de l’ordre és la vivència de la fraternitat sacerdotal i el compromís pastoral per a cultivar la fraternitat en les nostres comunitats cristianes. Conscients d’això, a l’Església, des del seu començament s’han establit vies i estructures per a viure la fraternitat entre els sacerdots i s’han creat espais de fraternitat de cap a cap del planeta. S’ha pres especial consciència d’este aspecte de la vida sacerdotal i de la comunitat cristiana, a partir del Concili Vaticà II. Se solen realitzar amb normalitat les reunions de Vicaria, les reunions arxiprestals, la Missa Crismal, el Dia del Clero, algunes trobades lúdiques i festives que tenen com a objecte viure espais d’encontre familiar i fratern. En les diòcesis, solen haver-hi grups de companys que es reunixen per a cultivar la formació teològica, pastoral i espiritual. I normalment els exercicis espirituals solem fer-los junts i són espais de convivència i fraternitat gratificant. Un altre fet que manifesta la fraternitat és la col·laboració pastoral del dia a dia. A causa de l’escassesa de sacerdots i de la impossibilitat de respondre a totes les demandes i servicis pastorals, hem d’estar demanant contínuament que el company veí ens ajude, per a un soterrar o la celebració d’algun sagrament que nosaltres no podem realitzar. I en la vida parroquial podem parlar de molts espais de trobada i de fraternitat. Tots estos espais són formes diverses, però les formes no són el contingut de la fraternitat. Les séquies no són l’aigua que pot córrer per elles, poden estar buides o poden estar plenes d’altres coses. Hauríem de vore com estan formant-se els nous sacerdots.


Què és, llavors, la fraternitat? És clar que és un do de Déu. No és simple amistat, o empatia, o confluència de valors o interessos, o simples trobades institucionals, per molt significatives que siguen. No és fruit de l’esforç humà, encara que l’incloga. És fruit de la paternitat de Déu. Nosaltres hem de dir SÍ a Déu i optar clarament per ella. La fraternitat és una actitud i un compromís a compartir, amb els germans, els béns, la vida i l’acció. El nostre ministeri té com a compromís principal la construcció de la fraternitat en la comunitat cristiana, fer de la parròquia una verdadera comunitat cristiana, a partir de la fe en Jesús.


Tots som conscients que la fraternitat sacerdotal, i la fraternitat en la comunitat cristiana, té molt a vore amb la Pastoral de Conjunt, la sinodalitat, i la vivència profunda de la Comunió. En esta vivència va posar l’accent el concili Vaticà II.


A pesar de totes les estructures orientades a la comunió, i espais de trobada i de convivència, tenim la impressió que no sempre vivim la fraternitat tal com la descriu el decret conciliar Presbiterorum Ordinis en el núm. 8 o, com ens la descriu el papa Francesc en la Fratelli tutti. Existix el respecte, la col·laboració pastoral, però això, que és molt positiu i que s’ha de cultivar, no és tot el que ens demana la vivència de la fraternitat i la comunió entre nosaltres. No es tracta d’acceptar de manera tàcita un “pacte de no-agressió”, sinó d’aprofundir en la comunió a partir del que ens diu Jesús en l’Evangeli. I en les nostres parròquies hem de convertir totes les nostres celebracions en experiència de fraternitat.


Tinguem sempre molt en compte el que Jesús ens diu en l’Evangeli: “Vosaltres, en canvi, no us deixeu anomenar rabbí, perquè un només és el vostre mestre i tots vosaltres sou germans. I no digueu pare vostre a ningú en la terra, perquè un només és el vostre Pare, el del cel. No us deixeu dir mestres, perquè un només és el vostre mestre, el Messies. El primer entre vosaltres serà el vostre servidor. El que s’enaltix serà humiliat, i el que s’humilia serà enaltit” (Mt 23,8-12). I també: “Sabeu que els caps dels pobles els tiranitzen i que els grans els oprimixen. No serà així entre vosaltres: el que vulga ser gran entre vosaltres, que siga el vostre servidor, i el que vulga ser primer entre vosaltres, que siga el vostre esclau. Igual que el Fill de l’home no ha vingut a ser servit sinó a servir i a donar la seua vida en rescat per molts” (Mt 20,2-28). “Pare sant, guarda’ls en el teu nom, els que m’has donat, perquè siguen un, com nosaltres... que tots siguen un, com tu, Pare, en mi, i jo en tu, que ells també siguen un Sembla que falten espais d’encontre i de diàleg on es compartisquen les diferents maneres de pensar, d'orientar la pastoral, la litúrgia i tota la vida de l'Església en nosaltres, perquè el món crega que tu m’has enviat” (Jn 17,11. 21).


Tenim diversos reptes que hem d’afrontar a l’hora de viure la fraternitat, tant entre els sacerdots com en la comunitat cristiana. Està la diferència d’edat entre nosaltres... Sempre hi ha hagut dificultats entre els jóvens i els majors. Ara que les coses canvien tan de pressa i sorgixen tantes coses noves, el distanciament entre jóvens i majors pot ser més gran. Sembla que falten espais d’encontre i de diàleg on es compartisquen les diferents maneres de pensar, d’orientar la pastoral, la litúrgia i tota la vida de l’Església. La falta de comunicació i de diàleg produïx un empobriment molt gran entre els sacerdots, i pot arribar a frustrar moltes accions i projectes pastorals, a més dels recels i rivalitats que produïx la incomunicació i el distanciament. Els majors necessiten els punts de vista i de les idees noves dels jóvens; i els jóvens necessiten l’experiència i carismes dels majors. Tancar-se cada generació en les seues coses no té res a vore amb la comunió i la vida teologal. Estes postures estan en contradicció amb el nostre baptisme, amb el sagrament de l’ordre que hem rebut i sobretot amb l’eucaristia que celebrem.



Un altre repte important per a viure la fraternitat, és l’excés d’activitats... En ser tan reduït el nombre de sacerdots, tenim la vida tan plena d’activitats que no tenim temps, ni per a pensar en el company veí. No es tracta només de visitar el company quan té algun problema de salut, o una emergència familiar o de qualsevol altra classe, o de menjar junts una vegada a la setmana, sinó de considerar-ho com a part de la nostra vida i de tindre gestos de proximitat i d’acompanyament que manifesten que som un cos. Això no se soluciona només amb la bona voluntat, sinó amb el compromís real i generós per a viure la fraternitat, a més d’obrir-nos al do de Déu que ens hi crida i ens la regala. I pel que fa a la comunitat cristiana, és molt diferent l’actitud del sacerdot fidel complidor de tota norma imaginable, d’aquell que oferix proximitat, afecte, confiança i la familiaritat que demana la fraternitat i la comunió, a més de complir amb totes les tasques del ministeri.


En este terreny, on el sacerdot es veu desbordat per infinitat d’activitats, s’ha de vore com l’Església respon, des de la seua essència i des de la voluntat del seu fundador, a les necessitats pastorals que ens planteja el moment històric en què vivim i vore la participació que han de tindre els laics i laiques en el desenvolupament de la pastoral, no perquè ara els sacerdots ja no podem fer-ho tot, sinó perquè eixa és la voluntat de Jesús des del començament del cristianisme. L’important no és que tot funcione i es mantinguen obertes totes les parròquies amb els seus horaris i els seus servicis. El que Jesús ens demana és l’evangelització, el cultiu de la fe i la creació d’autèntiques comunitats de fe, en les quals tots, a pesar dels seus defectes, tinguen un sol cor i una sola ànima. Açò hui és molt difícil amb els pocs que som i amb l’orientació estructural de l’Església, circumstàncies que ens inclinen a ser dispensadors de servicis religiosos, més que acompanyants en l’evangelització i creiximent en la fe. El foment de la fraternitat en les nostres comunitats cristianes ha de partir d’una experiència de fraternitat entre els membres del presbiteri.


Per a poder rebre el do de la fraternitat i treballar pel seu creiximent en les nostres comunitats cristianes i en el presbiteri, els preveres hem de superar l’afany per fer carrera, o l’obstinació a romandre en el lloc o càrrec pastoral en què ens trobem, o el protagonisme que faça ombra als altres. Estem cridats a créixer en la maduresa humana i teologal, per a fer totes les coses amb la gratuïtat i el desinterés més grans, tenint molt clar que l’únic amo de l’Església és la persona de Jesús, i qui la dirigeix i la fa viure és l’Esperit Sant.


Una altra cosa important que, donada l’organització i estructura actual de l’Església, influïx molt en la vivència de la fraternitat en tots els àmbits, és l’orientació que es done a l’administració i govern de la diòcesi. La vivència de la comunió ens planteja i ens crida a col·laborar en la creació d’un altre ambient en el funcionament i govern de la comunitat diocesana. El nostre exemple i compromís, la nostra pregària i la nostra creativitat, han de fer una important aportació perquè l’Església s’allibere de tot allò que li impedix viure l’Evangeli i contribuir a la vivència de la fraternitat en la societat en què vivim i a escala universal, com bé ens diu el papa Francesc en la Fratelli tutti.


INTENCIONS DEL PAPA Febrer, la violència contra la dona

¿Dónde está tu hermana?

Conchi Jiménez Aragón, de Villa Teresita, en Valencia

El Papa Francisco nos invita este mes a rezar por las mujeres que son víctimas de la violencia, para que sean protegidas por la sociedad y para que su sufrimiento sea considerado y escuchado.


1.- UN GRITO DE DOLOR

”Para que su sufrimiento sea considerado y escuchado”. Cuando hablamos de mujeres que sufren violencia, en principio todos tenemos claro a qué nos referimos. En 2020, 43 mujeres fueron asesinadas en nuestro país por sus parejas o ex-parejas. Ese es ya un “grito” demasiado grande que debería tocarnos el corazón (Mt 2, 18) y por ese camino parece que vamos, ya que nuestra sociedad tiene cada vez más conciencia de ello. Pero nosotros, personas creyentes, de fe, deberíamos ir un poquito más allá. ¿Qué dolores vivieron éstas hermanas nuestras antes de morir? ¿Cuánto estarán sufriendo otras muchas hoy en manos de sus parejas o de hombres que las usan y abusan como meros objetos de placer? ¿Cuántas, que cruzando fronteras, son violadas, compradas y vendidas? En nuestro mundo y también en nuestro país la pobreza tiene rostro femenino ¿Cuánto sufrimiento soportan las mujeres por vivir situaciones de pobreza, muchas veces con hijos a su cargo? ¿Qué gritos escuchamos a nuestro alrededor? ¿Qué rostros doloridos, cansados contemplamos?


“Elisabeth es dominicana, tiene una hija de nueve años y antes de venir a España vivía con ella, su madre y su abuela materna. Sólo fue al colegio hasta los ocho años, que empezó a trabajar en una panadería envolviendo pasteles. Después en una empresa de productos cárnicos, que lo compatibilizó con estudios de costurera industrial, en lo que pudo trabajar durante cinco años. Los ingresos apenas alcanzaban para mantener a las cuatro mujeres de la familia. Una abuela enferma, una niña, su madre que se hacía cargo de las dos y Elisabeth que estaba trabajando durante diez horas diarias, seis días a la semana. Una vecina le ofreció venir a España con la promesa de obtener un trabajo de camarera, contrayendo por ello una deuda de 8000€ que pagaría con facilidad en su nuevo trabajo. Al llegar a España la llevan a un club, en el que está obligada a estar hasta que cancele su deuda. Cuando termina de pagar, conoce a un cliente que se enamora de ella y la lleva a vivir con él. A los pocos meses, comienza a sufrir malos tratos tanto físicos como psicológicos. Tras dos años de convivencia, animada por el sacerdote de su parroquia, lo denuncia”.


Quizá, como en el Génesis, tendríamos que escuchar la pregunta de Dios ¿Dónde está tu hermana? La que sufre, la sola, la herida, la maltratada, la explotada, la prostituida, la estigmatizada. Quizá nuestra primera oración ha de ser la de ojos abiertos, la de contemplar a nuestro alrededor, para que nuestra respuesta no sea como la de Caín ¿Acaso soy yo guardián de mi hermana? (Gn 4, 9)


2.- UNA MIRADA QUE TRANSFORMA

Me gusta contemplar cómo Jesús en el Evangelio mira a las mujeres, la ternura con la mujer adúltera, la samaritana, la mujer sirofenicia, la hemorroisa….a veces es Él quien se acerca, otras son ellas quien lo abordan, pero con todas hay encuentro, transformación, vida nueva. Jesús siempre está atento a la realidad que lo rodea y desde ahí responde.


Si ahondamos un poco en el texto de la mujer adúltera, vemos que el Evangelio no nos dice su nombre, porque a sus acusadores ella no les importa, en su actuación es un mero objeto. Aunque la ponen violentamente en medio, en realidad está al margen, es una marginada. Es Jesús quien le devuelve la centralidad, quien la dispone para ser protagonista de su propia historia y rehacerla.


No podemos pues hablar de mujeres que sufren violencia, son Esther, Luisa, Angy, Ivie, Nicoletta, Jenifer… son mujeres con nombre y apellido, con historia. Con una historia traspasada por el dolor y el abuso que otros han hecho de ellas.


“Esther pertenece a una familia marginal, los gritos, las peleas, eran el pan nuestro de cada día en su casa. Desde pequeña sufrió abusos sexuales de un amigo de su padre, cuando tenía 13 años empezó a consumir heroína para aguantar el dolor y los abusos, a los 17 estando colocada, mató a su violador y fue a prisión donde pasó casi 15 años. Al salir de la cárcel, vuelve a la calle a buscarse la vida, a la droga, sigue siendo maltratada por su entorno y por la sociedad que la excluye”.


Desde nuestra pequeña comunidad de Villa Teresita y con el apoyo de voluntarios y un pequeño equipo profesional, salimos al encuentro de las mujeres que son excluidas, explotadas, prostituidas, sintiéndonos invitadas por el Señor “Anda y haz tú lo mismo” (Lc 10, 37).


Al igual que Jesús, nuestra mirada hacia cada una, nuestra respuesta, brota del amor, de ese amor que no juzga, sino que acoge, que es capaz de dejar salir su grito tantas veces silenciado, que sabe descubrir el tesoro que cada una lleva dentro.


Compartimos la vida con ellas, nuestras casas, son hogares en los que convivimos la comunidad con un grupo pequeño de mujeres, a veces, con sus hijos. Así caminamos juntas día a día, compartimos búsquedas, luchas, dificultades y sobre todo, fortalezas, aprendizajes, nuevos caminos que nos hacen componer juntas un canto de Vida.


3.- MOVIDOS A COMPASIÓN

Jesús en el Evangelio se muestra, como veíamos con las mujeres, atento al sufrimiento ajeno, deja que penetre en sus entrañas, en su corazón, en su ser, lo hace suyo, le duele a Él. Después, ese sufrimiento interiorizado, que le ha llegado hasta dentro, provoca su reacción: sana, perdona, libera… promoviendo una viva más digna, sana y dichosa.


Siguiendo la dinámica de Jesús y teniendo de fondo la invitación del papa Francisco para este mes, “rezar por las mujeres que son víctimas de la violencia, para que sean protegidas...”, creo que nuestra invitación como creyentes es a salir, estar atentos a la realidad que nos rodea, encontrarnos o dejarnos encontrar con las mujeres que sufren violencia (¡tantas que tenemos cerca lo harán calladamente!), dejarnos tocar por su dolor, responder en amor con acogida y gratuidad y guardarlo todo en nuestro corazón.


INTENCIONS DEL PAPA Març, el sagrament de la reconciliació

Evangelización y conversión de los lobos

Bernardo Pérez Andreo. Profesor Ordinario de Teología en el Instituto Teológico de Murcia

A propósito de las intenciones de oración del Papa Francisco respecto a la evangelización y la reconciliación como el sacramento clave para que el Evangelio sea comprendido en nuestro mundo, nos viene a la cabeza la vieja historia de San Francisco y el lobo. Cuentan que el hermano Francisco andaba por la comarca italiana de Gubbio cuando supo de un feroz lobo que atacaba tanto animales como personas. Movido por su compasión, tanto por las personas como por los animales, el poverello se acercó al lobo y lo amansó. Algunos relatan que aquella fiera vivió en la comarca hasta que murió de viejo sin molestar a nadie más. De todos es conocida la pasión de Francisco de Asís por todo lo creado, porque todo le hablaba del Creador de todas las cosas y así, por medio de lo creado, Francisco era capaz de amar al Creador. Todo lo creado es fraternidad porque nace de la misma entraña divina que se identifica por el amor de comunión, de ahí que el sol y la luna, el agua, el aire y las nubes, las flores y hierbas, llevan significación de Dios mismo. El Universo entero es un canto de comunión que nos lleva a la fraternidad universal, no solo de los seres humanos, sino con todo ser viviente y con el no viviente. Por eso, Francisco pudo amansar al lobo, porque en el lobo anida el mismo amor creador que en el resto de las criaturas y el Universo entero, es cuestión de actuar y sentir con ese amor de comunión que es capaz de transformar la realidad para que sea lo que Dios quiso en el origen. Encontramos aquí los ecos del profeta Isaías: “Pastarán juntos el lobo y el cordero, el león comerá paja como el buey y la serpiente se alimentará de polvo. No habrá quien haga mal ni daño en todo mi monte santo”. Cuando el amor misericordioso de Dios impregna el Universo y rebosa los corazones, entonces nadie ni nada hará daño.


En el fondo, lo que nos cuenta el profeta y la historia de Francisco de Asís es que el mal que vemos y padecemos es causado por el odio que nosotros mismos introducimos en el mundo. Cuando la justicia divina y su misericordia rigen a los hombres, el mundo entero es transformado hasta el punto de que las relaciones naturales quedan transfiguradas y ya no funciona la ley de la supervivencia, sino que la compasión se extiende por el Universo. De alguna manera, el lobo de Gubbio actuaba en respuesta a la pérdida de su hábitat natural, un hábitat invadido por la acción humana. Son muchos los casos de animales salvajes que atacan a las personas o sus animales porque estos han invadido sus territorios y les han quitado su medio natural de vida. La acción de Francisco con los animales, como con las personas, es introducir la compasión y la misericordia que la desestructuración del orden social impide. El final de la Edad Media es un tiempo de cambios radicales en el orden social que se está abriendo al mundo mercantilista y al posterior capitalismo, rompiendo los equilibrios sociales y naturales que sostenían un modelo de mundo con más de ocho siglos de historia.


No es que aquél fuera un mundo justo, pero al menos se sostenía en unas relaciones personales amplias que permitían construir lo humano como comunión. La revolución introducida por las estructuras protocapitalistas romperá con aquellos equilibrios y con ese mundo donde las personas se construyen desde las relaciones sociales y personales, hasta llegar al mundo actual, donde corremos el riesgo cierto de que los seres humanos se construyan sin relaciones de tipo personal y sin vínculos comunitarios.


Hoy necesitamos la misma compasión e igual misericordia que manifestó Francisco hace ocho siglos. Necesitamos una gran dosis de amor para lograr la conversión de los lobos, pero hoy, los lobos ya no son los cánidos de entonces, hoy son las personas destruidas en su interior por mor de un sistema socioeconómico que fuerza a la licantropía. Hará falta mucho amor para lograr la conversión de los lobos. Y será necesario que el amor del Evangelio se muestre como una fuerza de conversión y reconciliación. Por eso, el Papa Francisco, nos invita a vivir con más fuerza el sacramento de la reconciliación, pues solo así podremos mostrar al mundo qué significa ser cristianos.

INTENCIONS DEL PAPA Examen de conciencia

UN BON EXAMEN DE CONSCIÈNCIA

Rosa Ceba Gómez (València)

Desitjaria, per a promoure la intenció de pregària del papa Francesc, que en les parròquies es fera una senzilla pedagogia de com aprendre a confessar-se bé. Per a una bona confessió és fonamental fer un examen de consciència. L’Església catòlica ensenya que s’ha de fer amb sinceritat, perquè el cristià sap que està davant de Déu, qui veu en la profunditat del seu cor; sap que examinar-se és reconéixer que ha pecat i es disposa a dir les seues faltes per a rebre l’orientació del confessor.


Una manera de fer este examen és recórrer, d’un en un, els deu manaments de la Llei de Déu, o bé, respondre les 30 preguntes que el papa Francesc ha suggerit i que porten la persona a analitzar com ha estat la seua relació amb Déu, amb el proïsme i amb ella mateixa. Estes preguntes no sols afavorixen la introspecció,


En relació amb Déu

1. Només em dirigisc a Déu en la necessitat?

2. Participe regularment en la Missa els diumenges i dies de festa?

3. Comence i acabe la meua jornada amb una oració?

4. Pronuncie en va el nom de Déu?

5. M’he avergonyit de ser catòlic?

6. Què faig per a créixer espiritualment?

7. Em rebel·le contra els designis de Déu?

8. Pretenc que Ell faça la meua voluntat?


En relació amb el proïsme

9. Sé perdonar i ajude el meu proïsme?

10. Jutge sense pietat?

11. He calumniat o menyspreat els indefensos?

12. Soc envejós o colèric?

13. Em preocupe de pobres i malalts?

14. Soc honest i just amb tots?

15. Incite els altres a fer el mal?

16. Observe la moral conjugal i familiar?

17. Com complisc amb l’educació dels meus fills?

18. Honre els meus pares?

19. He rebutjat la vida recentment concebuda?

20. He col·laborat a fer-ho?

21. Respecte el medi ambient?


En relació amb un mateix

22. Soc un poc mundà i un poc creient?

23. Menge, bec, fume o em divertisc en excés?

24. Em preocupe massa de la meua salut física, dels meus béns?

25. Com empre el meu temps?

26. Soc peresós?

27. M’agrada ser servit?

28. Ame i cultive la puresa de cor, de pensaments, d’accions?

29. Nodrisc venjances, alimente rancors?

30. Soc misericordiós, humil i constructor de pau?


Share by: