CULTURA

CULTURA MITJANS I LLENGUA

La Santa Missa en À Punt
Agustí Colomer Ferràndiz, secretari de l´Acadèmcia Valenciana de la Llengua

El divendres, 20 de març, els mitjans de comunicació publicaven la notícia que À Punt, la nostra televisió pública, retransmetria la missa en valencià durant la pandèmia. Dos dies després es va celebrar la primera eucaristia des de la parròquia de l’Assumpció de Torrent. Era el diumenge quart de Quaresma. Molts cristians valencians ens n’alegràrem. El goig fou encara més gran quan s’anuncià que la missa havia tingut una quota de pantalla («share») de 5,5% duplicant l’audiència de la cadena d’eixe diumenge (2,6%). L’estimació d’espectadors que havien vist l’eucaristia es xifrava en 36.000 persones. Hi havia més d’un motiu per a donar gràcies: per la sensibilitat d’À Punt a l’hora de proposar esta iniciativa; per la receptivitat de l’arquebisbat davant de la proposta i per la resposta excel·lent d’audiència que havia obtingut eixa primera missa.
Però l’acollida de la missa no fou un fet aïllat producte de la curiositat dels espectadors, sinó que, amb el pas de les setmanes, l’audiència anà consolidant-se. A la quinta setmana d’emissió de l’eucaristia la programació religiosa s’amplià amb el programa Déu en la de tots, del Consell de les Esglésies Evangèliques de la Comunitat Valenciana, que fou també ben rebut pel públic amb una quota de pantalla del 3,1% i una estimació de prop de 27.000 espectadors.

Allò que en principi semblava que tenia un caràcter temporal, amb la finalitat de donar servici als creients que no podien assistir a les celebracions comunitàries degut al confinament, s’anà ampliant temporalment. I el diumenge 21 de juny, el rector de l’Assumpció de Torrent anunciava la continuïtat de les emissions. Un motiu més per donar gràcies.


La justificació de la presència del fet religiós en la televisió pública

L’anunci inicial de la retransmissió de la missa suscità algunes protestes per part de sectors laïcistes, però la resposta positiva de l’audiència i el nombre de correus electrònics de felicitació remesos a la televisió (segons fonts fiables, n’arribaren un miler a favor per uns dos-cents en contra) mostraren l’encert de la decisió dels responsables televisius. La irrupció de la programació religiosa en el canal públic valencià ha tingut la virtut de suscitar reflexions públiques que justifiquen la presència del fet religiós en l’espai públic. En la recopilació que he pogut fer he trobat les següents per orde cronològic: Agustí Colomer («La Missa com a servici públic», Levante-EMV, 22 de març), Sergi Núñez («Déu també parla en valencià», Levante-EMV, 28 de març), Jordi Pardo («La Santa Missa en À Punt», Nosaltres La Veu, 22 de maig), Jordi Bort («Laïcitat i laïcisme», Mediterráneo, 26 de maig), Lluís Mesa («A Punt i les misses en valencià», Levante-EMV, 2 de juny), Andreu Yakubuv, («La cuestión religiosa en À Punt», Valencia Plaza, 10 de juny) i Josep Miquel Bausset («La missa en valencià per À Punt», Vilaweb, 10 de juny). També hi va haver un pronunciament públic en la web del Grup cristià del dissabte i un reportatge de Fernando Miñana sobre «El cura de la tele» (Valencia Plaza, 5 d’abril).

Al meu parer, un dels encerts més grans d’esta reflexió col·lectiva a favor de la programació religiosa en la televisió pública ‒i que, potser, haja influït en la decisió de perllongar-la en el temps‒ ha sigut centrar la qüestió no en l’aspecte quantitatiu (l’audiència), sinó en altra mena de consideracions de caràcter qualitatiu. És evident que les bones dades d’audiència ajuden, però el punt principal que hem volgut subratllar és que l’actuació d’À Punt s’ajusta a una sèrie de criteris que responen a la vocació de servici d’una televisió pública.


Criteri jurídic. 

La Constitució Espanyola aposta per una laïcitat oberta. Quan s’invoca l’article 16.3 de la Constitució Espanyola, sovint es fa menció només de la primera frase («cap confessió tindrà caràcter estatal») per a extraure la conclusió que els poders públics s’han d’abstindre de qualsevol relació amb les religions. Tan mateix, si es continua llegint l’article, s’advertix que eixa afirmació ha d’entendre’s en correlació amb la resta del precepte on s’afirma que «els poders públics tindran en compte les creences religioses de la societat espanyola i mantindran les consegüents relacions de cooperació amb l’Església Catòlica i les altres confessions». La Constitució, per tant, anima els responsables polítics a considerar els diferents credos i a mantindre relacions de cooperació. És a dir, la Constitució espanyola, des de l’aconfessionalitat de l’Estat, té una percepció positiva del fet religiós, ja que convida els responsables públics a cooperar-hi. Eixe model ‒anomenat “de laïcitat oberta”‒, en el qual les creences religioses dels ciutadans poden ser tingudes en compte per les institucions públiques, és el que empara també la doctrina del Tribunal Constitucional.
Criteri social. La programació religiosa facilita la labor inclusiva a la qual està cridada la nostra televisió pública. Perquè els espectadors d’esta mena de programes són, en la majoria dels casos, gent amb dificultats per a participar en les celebracions religioses comunitàries. En alguns casos, per ser ancians, en altres per patir diversitats funcionals o bé per trobar-se en situació de malaltia. Que À Punt facilite a estos col·lectius l’accés a estos continguts és una labor de servici públic impagable. Eixa labor inclusiva es produïx també respecte a confessions minoritàries com és el cas de les esglésies evangèliques, que visibilitzen així la seua presència pública.


Criteri sociolingüístic. 

La presència del valencià en la vida religiosa és desgraciadament molt minoritària. À Punt fa una extraordinària labor de difusió de la llengua en un àmbit en el qual la presència del valencià és escassa. La retransmissió de la missa fa que molts catòlics i moltes parròquies vegen normal l’ús del valencià en les celebracions religioses. El model de llengua de les retransmissions (que seguix els criteris de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua) combina perfectament la dignitat de la litúrgia i l’ús d’un valencià molt genuí i natural, amb el qual s’identifiquen els espectadors.


Criteri comparatiu. 

El que està fent ara la televisió publica valenciana no és altra cosa que fer el mateix que fan la resta de canals públics autonòmics oferint l’eucaristia dominical en gallec, basc o català. À Punt s’orienta en el mateix sentit que la programació de RTVE o de la mateixa Televisió Pública Francesa que, a més de retransmetre la missa (des del 9 d’octubre de l’any 1949), té a hores d’ara una ampla oferta de programació religiosa pluriconfessional.


Les xifres d’audiència

Pel que fa a l’audiència, la resposta de públic ha sigut positiva. En el moment en què escric este article (30 de juny) s’han retransmés quinze misses. La mitjana d’audiència d’estes quinze eucaristies se situa en un 3,8% (mentre que la mitjana de la cadena eixos diumenges ha sigut d’un 3,0%). Al principi, durant el període de confinament, les xifres eren més altes i després, com és natural, han baixat. No obstant això, des del diumenge de l’Ascensió, en què es començà a poder assistir a missa, en tres dels sis diumenges es continua superant la mitjana de la cadena. L’últim diumenge de què tenim dades (28 de juny) la missa assolí el 3,8% (0,6 punts per damunt de la mitjana de la cadena).


L’encert de l’elecció de la parròquia de l’Assumpció de Torrent

Crec que ha sigut un encert escollir esta parròquia per a retransmetre la missa. Per un conjunt de raons. La principal és, al meu parer, la qualitat de les homilies del mossén Jesús Corbí. En efecte, el rector de la parròquia té una capacitat d’empatia ben gran. Sap arribar al cor de la gent. Comenta la Paraula de Déu i l’acosta a la realitat quotidiana. I sovint fa servir exemples il·lustratius a partir d’anècdotes, contes o fets històrics. Però seria injust personalitzar només en ell els mèrits, perquè està al cap d’una parròquia ben viva que celebra la litúrgia amb una dignitat més que notable. El vicari, Jordi Cerdà, el diaca, Enric Roig, la dicció dels lectors, l’harmonia dels cants dirigits per Marcos Miquel, la bellesa de les casulles, l’ornament de les flors, la riquesa artística del temple... Tot això ens ajuda a viure l’eucaristia a tots els qui no podem participar directament en el banquet de l’Anyell.

Confiem que es consolide definitivament la retransmissió de la missa i la programació religiosa d’À Punt. Des de les planes de Cresol, revista que sempre ha estat sensible al diàleg fe-cultura, felicitem de nou els responsables de la nostra televisió pública per fer present en la nostra llengua una dimensió antropològica tan important per a la persona com ho és la religió.


CULTURA MUSEUS, EXPOSICIONS...

Arte y denuncia social
Juan Manuel Martínez Galera, Graduado en Historia del Arte, Máster en Patrimonio Cultural, Gestión de Museos y Educación Artística.

En este confinamiento que hemos pasado, debido a la pandemia mundial del COVID-19, han sido muchas las manifestaciones artísticas que se han realizado para sobrellevar un poco mejor el confinamiento en casa y apoyar a los sanitarios. Se han realizado conciertos improvisados en balcones, terrazas, azoteas… Hemos compartido por redes sociales muchísimas fotografías en apoyo a los sanitarios, y algunas de las composiciones son verdaderas muestras de denuncia social, una de las funciones de arte.

Uno de los artistas que ha destacado en estos meses por sus murales de denuncia social, es el artista The Rebel Bear, un artista que prefiere mantenerse en el anonimato. Este artista ha realizado distintos murales por las calles de Glasgow para rendir homenaje a los sanitarios. Junto a los murales, el artista ha estado vendiendo una ilustración en su cuenta de Instagram, cuyos beneficios serán destinados al NHS (sistema nacional de salud de Reino Unido). Uno de los murales que más ha impresionado, ha sido Lockdown (confinamiento), donde se representa a un hombre en blanco y negro encadenado a una gran partícula de coronavirus verde que le impide caminar.

El arte, más allá de su manifestación estética, presenta la necesidad de provocar emociones, sentimientos en el espectador que queden grabadas en su recuerdo. Una de estas herramientas del arte es la denuncia social. Este número de Cresol tiene como tema “una sociedad más justa y más igualitaria”, y resulta que el arte siempre nos habla de la sociedad, justicia e igualdad. Un cuadro nos habla mucho del tipo de sociedad y del contexto en el cual fue pintado. El arte es fruto de su tiempo.

Todos tenemos en mente el Guernica de Picasso, cuyas figuras simbólicas representan las violencias de la Guerra Civil española. Más allá de su estilo artístico, el Guernica tiene una fuerte función de denuncia social, y hay que saber leerlo, para entender mejor la obra del pintor. El arte es capaz de crear una memoria colectiva.

En Valencia, ya encontramos en el siglo XIX a Antonio Filiol, uno de los primeros artistas españoles cuyo arte presentaba una carga crítica a la sociedad del momento; cuyas escenas costumbristas denuncian la sociedad valenciana, como en su obra “La bestia humana”, dónde se denuncia la prostitución de una menor, o en “El Sátiro”, la pederastia.

Entrados ya en el siglo XX, encontramos al artista valenciano Juan Genovés, cuya obra “El abrazo”, 1976, (propiedad del Museo Reina Sofía, cedido ahora al Congreso de los Diputados), presenta la silueta de varias personas anónimas, símbolo de reconciliación tras la dictadura. El abrazo presentaba la cara de la transición democrática, y se convirtió en emblema de la Transición. Genovés siempre ha entendido su arte con una función social, donde el artista ha de ser un agente comprometido en transformar la sociedad en la que vive.

Actualmente, Bansky, es un artista urbano, grafitero, que usa las fachadas para plasmas su arte. Este artista anónimo, se mueve en las redes sociales; y su anonimato lo defiende para que la atención se centre en su arte y su mensaje. La obra de Bansky refleja realidades sociales incómodas, en lugares en entornos urbanos hostiles. Ha realizado murales en Londres, París, New York, en el muro de Cisjordania. Sus actuaciones artísticas no dejan indiferente a nadie. El grafiti en el muro de Cisjordania entre Israel y Palestina ha recorrido el mundo. De Bansky también destaca uno de los grafitis entre ruinas que dejó la visita clandestina del artista a Gaza.

Siguiendo la línea de Bansky, el artista Jr, también anónimo, organizó un pícnic en la frontera de México y Estados Unidos, para mexicanos y policías estadounidenses; bajo la atenta mirada de dos ojos, como mesa. En sus redes sociales, el artista, destaca que su pintura refleja “los ojos del soñador”, y la mesa “pretende representar un lugar de reunión distendida en el que los habitan-tes de ambos lados de la frontera puedan dejar la política de lado”. De su experiencia personal tras el picnic, el artista destaca: “Vi a gente comiendo la misma comida, compartiendo la misma agua, disfrutando la misma música alrededor de los ojos de un soñador… Por unos minutos, nos olvidamos del muro”.

Como vemos el arte, nos sirve para expresar muchas cosas, entre ellas la denuncia social, como herramienta de lucha, grito… El arte como instrumento contestario, como herramienta de canali-zación de indignaciones, frustración, rabia o miedo.

Aprendamos a mirar con ojos nuevos, profundicemos en el mensaje de los artistas, ¿qué nos quieren decir? ¿por qué realiza esta actuación? Fijémonos en los lugares como en Gaza o en México, y adentrémonos en la denuncia social que quiere hacer el artista.

CULTURA CINE

El pan nuestro de cada día
José Luis Barrera Calahorro. (València)

Los hambrientos en el cine

Una de las consecuencias lamentables de esta inmensa calamidad que es la pandemia del coronavirus es que el hambre “real” de comida, ha surgido en nuestras sociedades del bienestar. En muchas instituciones benéficas civiles y religiosos, en muchas ONGs, en nuestras parroquias y nuestra Cáritas hay una fuerte demanda de abastecimiento de alimentos. Vemos las colas del reparto de comida, las contemplamos en nuestras pantallas. El COVID-19 ha hecho aún más visible una necesidad básica humana cuyo legítimo derecho debe ser atendido. Pues sabemos que el hambre ha sido siempre y lo será, un problema humano y social al que últimamente y sobre todo en Europa y América del Norte parecía haber sido solucionada. Pues no, contra con terrible fuerza ha regresado después del enorme desastre humanitario que ha provocado esta pandemia. Nos parecía que los hambrientos eran invisibles. Ahora, cara a cara, nos desafían.

Las generaciones jóvenes aquí en nuestra patria escuchan con cierto estupor y curiosidad las historias del hambre que los que nacimos en la posguerra en España contamos. Eran aquellos años de la cartilla del racionamiento, del estraperlo, de la carestía de alimentos básicos. Uno que es de esa época, recuerda haber pasado algo de hambre sobre todo cuando fue estudiante en un internado. Y Carpanta era un estrafalario héroe, personaje dibujado en los tebeos de Pulgarcito con el que todo el público simpatizaba: el pobre hombre hambriento que siempre estaba soñando con poder comer. Siempre aparecía sobre su cabeza un globo con un un pollo asado que nunca conseguía hincar el diente.


El cine mudo

La popularización de las imágenes de los hambrientos, primero a través del cinematógrafo y un siglo después con la llegada de la televisión e Internet, provocó que éstas se hicieran omnipresentes, cotidianas, normales y hasta triviales. Ya en muchas primeras películas del cine mudo la pantalla nos mostraba la situación lastimosa de los pobres del mundo, cuya primera necesidad básica era la de comer, y que le era negada. ¿Quién no recuerda a Charlot el vagabundo en aquella maravillosa película sobre los buscadores de oro titulada La quimera del oro, que acuciado por el hambre en su tienda de campaña aislada por la nieve, se come como si fuera un bistec exquisito la suela de sus botas que previamente ha guisado en un puchero? Charlie Chaplin va a ser el primer gran cineasta que supo mostrar a través de las imágenes de sus cortometrajes la gran tragedia del hambre, aún cuando él la revistiera con su magistral sentido del humor. Aquel personaje símbolo de todos los pobres del mundo aparecía en todas sus películas como un buscador de comida que siempre le era negada.

Después vendrían muchos documentales y películas de ficción en cuyo argumento aparecía la historia de muchos humanos luchando contra esta calamidad que es uno de los cuatro jinetes del apocalipsis. Seguramente a lo largo de este artículo se van a quedar fuera algunos grandes títulos. Pero antes de pasar abiertamente ya a la fase del cine sonoro mencionaremos un filme rodado casi en su transición: me refiero al filme documental de nuestro compatriota Luis Buñuel Tierra sin pan, donde mostraba la situación de hambre extrema que existía en la comarca de las Hurdes. Con una crudeza inusitada nos presentaba las consecuencias en la población de la carencia de una alimentación mínima. En ese sentido el director aragonés supo también en muchas de sus películas acercarse sin tapujos a esta enorme desdicha, sin enmascarar tampoco sus causas: la injusticia que clama al cielo de los que viven en la abundancia a costa de la pobreza y miseria de los demás. Ejemplo de esto lo podemos ver en sus películas Los olvidados, El ángel exterminador. Podemos recordar la famosa y escandalosa escena de la “última cena” de los mendigos de la película magistral Viridiana. Igualmente en el cine español de la posguerra, en serio y en broma aparece los apuros de muchas personas para poder encontrar alimento: recuérdense por ejemplo Morena clara y tantas películas folclóricas.


El cine social de los años 50 y 60

Naturalmente, también el cine documental mostró aún más directamente esta lacra de la humanidad que es el hambre. Son muchísimos los reportajes que pudimos ver y que muchos directores con ondas preocupaciones humanas y sociales supieron plasmar en la pantalla. No citamos algunos que son muy importantes porque aquí solamente nos fijamos en el cine de ficción, quiero decir en las películas que nos muestran este problema a través de relatos, historias argumentos.

Hay dos movimientos cinematográficos importantes entre los años 45 y 70 que han desarrollado prodigiosamente el tema de los hambrientos de nuestra sociedad: el Free cinema, donde un grupo de jóvenes directores ingleses abordarán con toda su crudeza la situación lamentable del mundo obrero y de los mas pobres. Tony Richarson, Karel Reizs, y otros fueron sus directores. Igualmente en el cine inglés la influencia de las novelas de Charles Dickens, apareció el problema del hambre en sus cintas (Oliver twist).Pero hay que destacar sobre todos el movimiento del neorrealismo que se desarrolló en Italia a partir del final de la segunda guerra mundial. Ese entrañable cine que contemplaba a los pobres que padecían verdaderamente hambre, con una mirada realista y concreta, sin fácil compasión, pero con una inmensa ternura y sentido solidario. Son las películas de Vittorio de Sica (Ladrón de bicicletas, El limpiabotas, El oro de Nápoles), o las de Roberto Rossellini (Alemania, año cero), Lucchino Visconti (Rocco y sus hermanos), Federico Fellini (La Estrada), Pasolini y otros: sus películas son una muestra entrañable y aliento de denuncia de un problema grave social provocado por la injusticia.

El cine de Norteamérica naturalmente también tiene un gran muestrario de películas de temática social donde aparece la cuestión del hambre expuesta con gran espíritu de solidaridad. Entre las muchas películas habría que destacar las que hizo Frank Capra como respuesta al proyecto de restauración social y económica después de la crisis de los años 20. Tambien recordamos El pan nuestro de cada día de King Vidor. El gran John Ford también se acercó a este problema con algunas películas maravillosas como fueron Qué verde era mi valle, La ruta del tabaco, y sobre todo y sobre todas ellas destaca Las uvas de la ira, una historia de hambre y emigración y temporeros, inspirada en un relato de John Steinbeck.


El cine contemporáneo

La llegada de otras cinematografías no europeas (mundo árabe, oriente, Latinoamérica…) aportó también muchos títulos donde aparecía con toda su crudeza la situación de hambrunas y miserias que padecían esos países que antaño llamábamos subdesarrollados. Ahora en el cine actual son muchísimas las cintas que hablan de este problema que aquí no cabe citar. En el cine contemporáneo actual europeo hay algunos directores de cine que han ido recorriendo una trayectoria muy coherente a sus ideologías y preocupaciones sociales. Aunque sus películas quizá no sean conocidas por el gran público, muchas de ellas son verdaderamente admirables pues muestran siempre un discurso humanista, político y social muy comprometido y han sabido dar a sus películas, aunque no el relumbre de unas obras maestras, si la gran dignidad de hacer un cine serio, reflexivo y encarnado en este mundo en el que vivimos. Son los cineastas belgas y hermanos Jean-Luc y Pierre Dardenne, (Rosseta), el francés Robert Guedegian, el inglés Ken Loach y la también directora francesa fallecida muy recientemente Agnès Varda (La espigadora y los espigadores).

A todos ellos por su coherencia y compromiso con los pobres, mi agradecimiento y gran admiración.

CULTURA VA D´ARTISTES...!

Tertulia a la fresca
Iván Esbrí Andrés, Delegat de premsa i comunicació del Gremi d’Artistes Fallers i membre de l’Associació d’Estudis Fallers.

El passat dilluns 15 de juny, al voltant de les 19 hores, dins de les Tertúlies a la Fresca —molt ad hoc perquè la vesprada fou ben agradable en eixe sentit— que organitza l’església de Sant Josep Artesà del barri de la Ciutat de l’Artista Faller al seu pati, convocats pel seu coordinador el pare Jesús Belda Mas, rector titular de la parròquia, ens reunírem un nodrit grup de veïns i veïnes, nouvinguts, amics i amigues.

El motiu era parlar del mateix barri de Ciutat de l’Artista Faller: veïnat, integració, societat, ofici, cultura..., van ser alguns dels valors posats en relleu i que la nostra barriada reflectix, perquè tot just la seua història s’escriu en térmens de nouvinguts, família i treball. Vam intervindre la directora del Museu de l’Artista Faller de València Maria Pilar Luna; el mestre artista faller Ramon Espinosa; i un servidor, membre delegat de premsa i comunicació del Gremi Artesà d’Artistes Fallers de València i membre de l’Associació d’Estudis Fallers, Iván Esbrí, junt amb el pare Jesús com a moderador.

El primer torn de paraula el va tindre Pilar Luna, directora del Museu de l’Artista Faller, qui sobretot va assenyalar la institució museística com a epicentre cultural no sols ja de la Ciutat de l’Artista Faller, sinó del conjunt del barri de Benicalap, donat que els projectes de rehabilitació com a museus de la Ceramo, l’Alqueria del Moro i el Casino de l’Americà no acaben d’arrancar.

Pilar Luna va concloure la seua intervenció convidant els presents i, especialment, els nouvinguts a una jornada especial de portes obertes al Museu, quan este acabe les faenes d’adaptació a les noves mesures de salubritat, fet que serà ben prompte.

Per la seua part, el mestre Ramon Espinosa va exposar que els tallers de falla, al final de tot, són espais de convivència on es formen famílies i amistats.

Del mateix mode que Pilar Luna va convidar els presents a una visita al Museu, Espinosa feu el mateix amb els tallers, ara quan a partir de setembre retornen a la seua particular «nova normalitat», després de mesos llargs de parada forçada.

Alguns dels assistents com a públic a la tertúlia van mostrar el seu interés per treballar com a pintors, fusters o dissenyadors 3D als obradors de falles. Tema complex, perquè la burocràcia administrativa obliga a tindre una formació reglada i contractes; però tal vegada podria estudiar-se via voluntariat, per mitjà d’una associació solidària i el Gremi d’Artistes Fallers, amb l’església de Sant Josep com a enllaç.

Un servidor va tancar les intervencions subscrivint una mica tot el comentat, amb l’afegit que la història de la Ciutat de l’Artista Faller s’escriu amb nouvinguts. El 1967, quan es van donar les claus dels tallers i de les cases, les famílies valencianes, castellanomanxegues, andaluses i basques van venir ací per primera vegada, a un barri creat ex novo a la perifèria de València (llavors encara més perifèria). I des d’aleshores tots i totes hem aplegat ací per primera vegada i ens hem quedat, sent la trama social creada la millor ferramenta d’integració junt amb el coneiximent de la història d’esta barriada tan singular.

Esta tertúlia es va realitzar atenent a totes les mesures sanitàries dictades en aquell moment per la fase 3 de la desescalada, dins de l’estat d’alarma davant de la pandèmia de la Covid-19. En acabar es va servir un refrigeri.

Cal destacar també que vam comptar amb la presència de mitjans de comunicació, com el programa À Punt directe, de la televisió pública valenciana À Punt; Xavi Serra, Malalt de Falles; i igualment es feu ressò de la tertúlia Roberto Gómez Baldaquino, de Hablemos de Fallas (UPV Ràdio), uns dies després.
Share by: