Veus que demanen respostes
La queixa ha de ser consubstancial al ser humà. Segurament perquè sempre busca remeis a les seues limitacions i necessitats. I busca remeis perquè pensa que els mals tenen solució. El problema apareix quan eixos remeis que busca no es troben al seu abast, encara que potser sí que es troben a l’abast d’uns altres. Aleshores, la queixa, que és una petició, pot desembocar en el buit, bé perquè ningú l’escolta, bé perquè els qui l’escolten no poden o, pitjor encara, no volen respondre.
Les veus que clamen demanen respostes. Hi ha clams, reclamacions, que tenen les seues raons i són molt assenyades. El problema apareix quan estes raons o no són compreses, o són mal interpretades, o no convencen els qui tenen capacitat de resposta. Quan qui té bones raons no troba respostes, pot alçar encara més la veu o, pitjor encara, acompanyar el reclam amb accions violentes. En qualsevol cas, una reclamació no satisfeta és l’embrió d’un possible enfrontament.
Ocorre també que les veus que clamen poden provindre de diferents llocs o persones i reclamar coses diferents. De nou ací tenim una altra possible causa d’enfrontament. Els emigrants demanen pa. Però els qui escolten la petició poden demanar guardar per a sí el pa que ells s’han guanyat. És evident que, almenys, d’entrada, els que arriben encara no han guanyat res. Eixos que no han guanyat res poden clamar perquè els donen els mitjans per a guanyar-ho. Sempre és possible contraargumentar que no hi ha mitjans suficients per a tots.
Els emigrants demanen hospitalitat. Però el que ocupa una casa té bones raons per a considerar que és només seua i, a més, que l’espai de la casa és limitat i que a penes cap ell i la seua família; i, per tant, té bones raons per a reclamar que li entreguen una casa més àmplia. Tots tenim bones raons, però si a més tenim bon cor, els que pretenem conservar per a nosaltres sols la nostra casa, ens mourem per a reclamar a les autoritats espais d’acolliment, que no són propietat de les autoritats, sinó de tots els bons ciutadans que els sufraguen amb els seus impostos.
Les raons de l’interés i les raons de l’amor
Davant de les veus que clamen cal anar més enllà de les raons i dels arguments. Perquè hi ha raons i arguments per a tot. Desgraciadament cada vegada em convenç més que totes les raons són interessades. I quan es tracta d’interessos cadascú sol mirar pels seus. Llàstima que, en moltes ocasions, estos interessos propis, estan condicionats per allò que el cristià diu pecat. Una traducció secular d’esta mala manera d’entendre l’interés propi seria la curtedat de mires. Quan l’interés propi es limita al que soc i tinc, aleshores és un interés curt. Quan l’altre és també el meu interés i la necessitat de l’altre és també la meua pròpia necessitat, aleshores hem superat el pecat i entrat en l’àmbit de la gràcia. Una traducció secular de la gràcia seria entendre l’interés en sentit ampli, deixant de mirar-me només a mi mateix, per a vore en l’altre una prolongació de la meua pròpia humanitat.
Per a anar més enllà de les raons i dels arguments cal entrar en el terreny de l’amor. Amor no és ingenuïtat. L’amor és lúcid. Però el que, sobretot, no és l’amor és indiferència. Hui hi ha poca ingenuïtat, però molta indiferència. Posem com a exemple la qüestió ecològica. Aquells que es neguen a escoltar les veus que, com va fer el papa Francesc, advertixen contra la degradació de la naturalesa i fan notar que les males conseqüències d’eixa degradació les patixen els més pobres, només pensen en el seu interés immediat, de manera que les seues finances i els seus rèdits els impedixen vore l’economia real, el dia a dia dels qui tenen dificultats per a arribar a fi de mes.
Sínodes, llocs d’escolta
En estos moments el Pontífex Romà ha convocat un Sínode sobre l’Amazònia. Quan este article isca, potser el Sínode romà estarà avançat i acabat. Segurament en este Sínode s’hauran tractat problemes molt seriosos, que tenen a vore amb la vida i la dignitat dels pobles indígenes, que patixen l’explotació de les seues terres per grans companyies occidentals, davant de la indiferència de governs locals, o pitjor encara, davant de les raons interessades econòmicament dels governs locals. Sens dubte, també es tractaran en este Sínode qüestions relacionades amb la vida litúrgica, i la formació humana i espiritual de les comunitats cristianes. No cal vore ací, pel que fa a la dignitat humana i a les necessitats religioses de les persones, cap oposició. Els dualismes no són cristians. Déu estima la persona tota sencera, cos i ànima, cor i voluntat. El que té a vore amb el cos afecta l’ànima, i el que té a vore amb l’esperit repercutix en la carn.
Un altre Sínode més pròxim és el que ha convocat el nostre arquebisbe, per a convidar els cristians a caminar junts en la nostra diòcesi de València. Segur que ací se sentiran veus. És d’esperar, i eixa és la bona disposició dels responsables eclesials (que en el fons som tots) que seran escoltades i ben escoltades. En tot cas, no hem de desaprofitar l’ocasió que se’ns oferix per a alçar la nostra veu i exposar, amb tota normalitat i fraternitat, les qüestions que ens preocupen.
Però si volem que la nostra veu es convertisca en un clam responsable, cal que sapiam aportar també solucions realistes i comprendre que potser hi ha altres punts de vista diferents dels nostres. Els diferents punts de vista no tenen per què separar-nos. Al contrari, si els escoltem amb atenció, ens enriquiran. Les diferències, a l’Església, mai es donen a propòsit de l’Evangeli, sinó de les aplicacions de l’Evangeli a situacions que no tots jutgem de la mateixa manera. En tot cas, els Sínodes són una oportunitat. Hauríem d’aprofitar.