Quan una organització o institució constata una crisi de resultats segurament és perquè està desfasada en la seua estructura i funcionament respecte a les noves circumstàncies que influïxen en els seus clients o beneficiaris. En eixe cas només té una alternativa: renovar-se o morir. Només les persones i institucions que van preveure i van afrontar amb anticipació els canvis imparables de l’entorn, han pogut resistir-se a la ruïna o irrellevància total. Els responsables d'una església diocesana, han de triar un bon mètode i afrontar una renovació a fons dels objectius concrets ací i ara.
En el segle passat, quan es va haver de renovar la diòcesi (persones i estructures) per a respondre a l’aggiornamento del Vaticà II, el vicari capitular González Moralejo va promoure un ampli procés de revisió seguint el mètode de Pastoral dels condicionaments socials de Conjunt del sociòleg François Boulard. Jo vaig treballar a fons en això. Però no vos contaré batalletes.
Tenim una oportunitat impressionant en la renovació que proposa el papa Francesc. En l'Evangelii Guadium proposa que es donen en cada Església diocesana processos de discerniment: «exhorte també a cada Església particular a entrar en un procés decidit de discerniment, purificació i reforma» (EG 30). «[...] abandonar el còmode criteri pastoral del "sempre s'ha fet així". Convide a tots a ser audaços i creatius en esta tasca de repensar els objectius, les estructures, l'estil i els mètodes evangelitzadors de les comunitats. Una postulació de les finalitats sense una adequada busca comunitària dels mitjans per a aconseguir-los està condemnada a convertir-se en mera fantasia» (EG 33). En realitat no es parla en este document programàtic de sínodes diocesans, encara que esta fórmula no està exclosa si es tracta d'una busca comunitària i un procés de discerniment. En canvi, si el sínode consistix a dir amén a les propostes pel bisbe i el seu equip, estarà condemnat a convertir-se en pura fantasia.
Ja que als actuals responsables de l'Església els agrada envoltar-se d'experts seglars, jo propose utilitzar, almenys, el conegut mètode DAFO proposat per a l'anàlisi de qualsevol organització. Consistix a emplenar quatre caselles, amb la col·laboració de tots els que en formen part en els diferents nivells, en el nostre cas parròquies, moviments i diòcesis. Suggeriré algunes notes sobre cadascun dels apartats de DAFO que s'assembla molt a un altre mètode antic però molt eficaç: el de veure-jutjar-actuar.
DEBILITATS:
• Enorme descens progressiu de pràctica dominical i sacramental, sobretot entre els jóvens. Esta és una primera dada en què caldria aprofundir en general i amb detall, veent les causes i les conseqüències.
• Manteniment d'un sistema clerical (igual a funcionarial i patriarcal, per molt sacramentum ordinis amb què es vulga reforçar). Esta és la feblesa de fons, més que l'absència de vocacions o l'envelliment del clero, perquè impedix l'accés a la corresponsabilitat real de seglars i, especialment, de les dones.
• Irrellevància del missatge cristià que es presenta per falta de repensament a fons del que és l'Evangeli de Jesús (no sobre Jesús) i el llenguatge inintel·ligible per a la cultura de hui que es presenta (salvació eterna, redempció, santificació...).
• Els objectius prioritaris diocesans cap a un enfortiment de recursos i institucions confessionals (propietats eclesiàstiques, col·legis i universitat de l'Església, protecció legal a les pròpies instàncies morals) convertixen la diòcesi en aliada política de la dreta i adversària de l'esquerra i de tota la societat secular. El resultat és que l'Església està en el lloc més baix de la confiança que donen els espanyols a les institucions, a pesar o a causa de tanta riquesa i posicionament institucional.
AMENACES:
• L'accelerament exponencial del canvi. A vegades fa l'efecte que els responsables de les diòcesis confien que les aigües tornen a mare després de l'enorme tsunami històric que representen els últims decennis. No sols no hem arribat a la fi de la història, sinó que estem vivint temps en què l'amplitud mundial i els segles de permanència d'una institució no és una garantia de futur sinó una amenaça major per a un possible esfondrament colossal, com el d'aquella estàtua del Nabucodonosor que va interpretar Daniel. O com el de la colossal URSS fa ara 30 anys.
• Els avanços vertiginosos en les tècniques de la comunicació, de la informació i de la Intel·ligència Artificial estan portant-nos a un món en què la mateixa existència de subjectes humans, conscients i lliures, està a punt de desaparéixer. Com, en un altre aspecte, està en risc de desaparició la possibilitat de vida en el nostre planeta. En una situació com esta el fet de centrar els esforços en el proselitisme i en la fidelitat als dogmes i ritus de la tradició és un contrasentit, similar al dels músics que volien donar serenitat en l'afonament del Titànic.
• La impossibilitat de mantindre hui realitats de l'Església en ocult, malgrat els esforços per a imposar sigils i malgrat les campanyes per a manipular l'opinió pública. Esta és una gran amenaça per a una institució que guarda tant d'escàndol dissimulat en les seues entranyes: corrupció en negocis i sexe, carrerisme i nepotisme, patriarcalisme i repressió...
FORTALESES:
• L'esperit continua actuant en persones i grups menuts. La fe cristiana, personal i autèntica, continua present i pugnant en tots els llocs i ambients, tant en els específicament cristians com en els que semblen més laïcistes i allunyats. I, per descomptat, eixa fe que comença per reconéixer en cadascun i en les altres persones una espurna d'eixe Misteri que anomenem Déu és la fortalesa més gran en la qual cal donar suport a la Comunitat de creients. Caldria fer un inventari concret els grups i moviments que hi ha hui a València, prescindint de la seua tendència i de si tenen reconeiximent oficial o no. No estic al dia, però m'entendrix trobar sacerdots majors que van dedicar tota la seua vida a la pastoral, segons les indicacions dels superiors i el seu millor entendre. Sé que hi ha gent molt bona, jóvens i adults, en moltes parròquies i pobles, sobretot en Caritas. Encara que amb alguns sectors he estat més en contacte, sé que la força de renovació no està només entre els que participen en el Fòrum Cristianisme i Món d'Avui, en les plataformes contra els CIE o els desnonaments, en la HOAC o Pobresa Zero, en el Grup Cristià del Dissabte o en Cresol. Però totes estes persones i grups haurien de ser considerades com a motor de renovació i no elements estranys a la diòcesi.
• El gran llegat de l'Església són les paraules i els fets de Jesús. En ells podrà trobar en cada temps i també hui quina ha de ser l'actitud davant del proïsme que trobem ferit. I també la manera d'ordenar el pluralisme de carismes i parers amb atenció al superior carisma que és l'amor. Per a un problema molt difícil en les institucions, l'exercici de l'autoritat, podem dir que tenim la solució: qui es considere superior que se cenyisca el davantal i es pose a servir.
• La mateixa història de l'Església primitiva ens mostra que el mateix seguiment de Jesús es pot encarnar en diversos tipus d'institucionalització comunitària. En l'Església han sorgit sempre amb força els carismes, moviments de renovació com el de Francesc en el segle XIII. La novetat és que últimament han sorgit en la catòlica reformadors crítics de les estructures de poder que, a més, són papes, com Roncalli i Bergoglio. És una bona fortalesa, no? Però la renovació exigida de la institució no depén només d'ells. Això no es fa per decret, perquè aniria contra la mateixa renovació en l'esperit de Jesús.
OPORTUNITATS:
• Un primer instrument per a trobar el camí de superació de les febleses i amenaces està ja ací: els consells diocesans que es van proposar en el Vaticà II i han de ser revitalitzats amb elecció seriosa dels membres i escoltats per l'arquebisbe i l’equip episcopal. Em referisc al consell diocesà del presbiteri, al consell de laics, al de religiosos i al consell diocesà de pastoral confluència dels altres tres. L'arquebisbe i el seu consell haurien de recollir sempre el que sorgira allí. Sense el poble de Déu així representat l’acció caurà en el buit.
• Hi ha una necessitat de posar tots els recursos materials i personals de la diòcesi al servici dels més necessitats de dins i de fora de la diòcesi i no a l'enfortiment institucional de si mateixa. S'han de fer prevaldre les accions de justícia i solidaritat, promoure i ajudar organitzacions que treballen per una major justícia social i acolliment de les víctimes de guerra i desigualtats, que és hui el problema de major urgència. I amb un lema sempre: fer tot el bé als altres, però no per a després presumir d'això i demanar diners. Si es diu que l'Església dona suport a Caritas, cal dir sempre que dona suport més encara a un canal de televisió d'orientació dretana. Qualsevol ocupació propagandística de la caritat efectuada perquè augmenten els donatius, és senzillament una profanació. Oportunitats té l'Església de tornar a ser rellevant i ajudar a construir les persones lliures i justes que necessita la societat, però cal saber assumir les oportunitats i gestionar-les bé.