Un anunci provocador
Un article del professor Martín Gelabert publicat en les xarxes (cf. pàg. 19) és el que motiva el tema del mes d’este número. Amb el títol «Un anunci provocador», el pare Martín —columnista habitual en Cresol, gran professor!— ens anima a provocar en el nostre món amb la paraula i l’obra de Jesús de Natzaret. Una teologia provocativa per a una societat pluralista.
Un nou número que també vol ser provocador. «Cresol és provocador», se sent dir en determinats cercles. Aleshores, que continue sent-ho. Clar que volem ser provocadors sincers i autèntics amb l’estil de Jesús. Lluny de la provocació indecent a què ens tenen acostumats els cínics aprofitosos en determinats mitjans. La nostra provocació vol estar sempre inspirada en la memoria passionis del Senyor Jesús. Memòria subversiva, en paraules de Ximo Garcia Roca, l’altre gran teòleg provocador que ens acompanya.
Provocant molt més del que ho fem. Debatent, discutint... en democràcia. Des dels valors moderns de la igualtat, la llibertat i la fraternitat. Des de l’Evangeli, el Magisteri i la Tradició, ningú per damunt de ningú. Per a què? Per a transformar el que no ens agrada: la rutina, el costum, la repetició... l´avorriment. Provocacions, si; imposicions, no.
Les nostres parròquies es buiden. Hem d´eixir a buscar nous parroquians. La pastoral formalista és insuportable. I les reunions encotillades resulten esgotadores. Cal eixir dels xips de l’adoctrinament el resultat del qual és espantós. Cal explorar noves rutes. El portaveu de la CEE don Luis Argüello parlava recentment a València d’«assajos nous». Assajem un nou sistemes d´humanització, per tal d´assaborir la bellesa de l´evangeli.
En este número donem la benvinguda a tres persones de talla intel·lectual que publiquen per primera vegada en la revista. Tres mestres provocadors situats en llocs diferents. El professor Higinio Marín ens ajuda a pensar sobre la correcció política. El pare Daniel Cerezo coneix de primera mà la situació dels cristians a la Xina. Don Julio Tudela, director de l’Institut de Ciències de la Vida, denúncia l’error i la mentida en l’estatut que la nostra societat dona als no nascuts. A ells, els hem provocat amb les nostres preguntes obertes, inspirades en els anhels de moltes persones de hui. Manifestem la nostra gratitud per les seues respostes.
Tots els qui escriuen mereixen ser esmentats. Provocadors perseverants en idees, com ara la justícia social, el repartiment equilibrat de la riquesa i la dignitat. Provocadors crítics davant la urgent necessitat de combatre les ideologies dels grups i institucions multinacionals. No ho dubtem: siguem provocadors, treballadors, honrats, senzills i autèntics. Jesús de Natzaret continua provocant-nos. Seguim-lo a Ell: «He vingut a calar foc a la terra, i com voldria que ja estiguera encesa!» (Lc. 12,49). Bon estiu.