Introducció
DISSENY D’EDIFICIS PARROQUIALS
Pràcticament la totalitat dels temples construïts durant els darrers seixanta anys estan pensats des de multitud de criteris respectables (sobretot l’econòmic), però no des del criteri ambiental.
Desgraciadament no són pocs els cristians, de carrer o no, que encara no veuen clar que la terra és casa de tots, que el respecte del medi ambient és també el respecte per la humanitat, que des de la nostra fe no és “o l’home o la natura”, que quan escolten la paraula “ecologia” es posen en guàrdia pensant “panteisme!”, o que creuen que expressions com “conversió ecològica” són una altra de les ocurrències de Francesc I (la expressió és, com a mínim, de Joan Pau II en una exhortació apostòlica sobre els bisbes de 2003).
Som conscients que és difícil incorporar en la vida parroquial una àrea més de pastoral, com si no en tinguérem prou. Cert que la preocupació pel medi ambient es manifesta en l’Església no abans dels anys setanta o huitanta, però a l’hivern de sempre fa fred i a l’estiu calor (més suaus, però humits, a les zones costaneres). Així, fins i tot en edificis d’”última generació”, acabem instal·lant a posteriori antiestètics “splits” d’aire condicionat en cornises barroques, ventiladors per les columnes neoclàssiques, estufes de butà o de pellets..., perquè no s’ha pensat en una eficiència energètica i de recursos a priori.
El mateix cal dir dels edificis parroquials, no estan pensats per a ser sostenibles. En estos casos..., ¿quines coses senzilles podem fer perquè l’entorn parroquial siga més sostenible i, per tant, més solidari amb el proïsme?
QUANT A L’AIGUA
Sovint escoltem que en la nostra terra l’aigua és escassa, però no és cert. No és escassa, hi ha la que hi ha. Ens sembla escassa perquè el nostre ús és desproporcionat respecte a la seua disponibilitat. El nostre ús esdevé un abús. La demanda d’aigua per unitat de superfície, a la Comunitat Valenciana, suposa el 80% de les aportacions mitjanes del nostre cicle hidrològic, mentre la espanyola és del 30%, i l’europea del 20%. Durant els darrers tres anys, el nivell d’aigua dels embassaments de la conca del Xúquer estan per davall de la mitjana dels darrers deu anys.
• Reviseu el comptador d’aigua per detectar consums anormals que poden apuntar a despistes en aixetes, pèrdues em tubs d’aigua, cisternes que tanquen mal... A la fi, una fuga en la cisterna pot suposar 288 l. per dia. Una aixeta oberta o una cisterna que no tanca suposa fins a 600 l. en una hora, 14.000 l. en un dia.
• Feu servir cisternes de dos descàrregues estalvia un 50% d’aigua. O bé feu servir l’invent de posar una botella d’aigua dins de la cisterna perquè cada recàrrega siga de menor volum.
• Recolliu l’aigua de pluja, si a la parròquia teniu un pati o jardí on pugueu fer-ho. Vos serà de gran utilitat per a regar plantes. És una aigua que no té clor i els vegetals ho agraeixen. També es pot fer servir per a netejar.
• Recolliu l’aigua de l’aire condicionat. No és bona per a boca però sí per a regar, ja que no té clor.
• A les aixetes podeu posar reductors de cabal, o bé reduir-lo amb la clau esquadra corresponent.
RECORDEU QUE: EN EL MÓN ESTÀ TOT CONNECTAT. Si tenim clar que no és correcte tirar el menjar a la brossa quan hi ha tanta gent que pateix fam, ¿per què malbaratem sense cap càrrec de consciència l’aigua quan hi ha tanta gent que passa set?
QUANT A DESPATX, LOCALS I LES SEUES ACTIVITATS
Molta gent entra al despatx de la parròquia per a demanar un certificat, fer un expedient matrimonial, demanar una missa... Ens agrada que el despatx siga acollidor, no que siga un despatx que despatxe. I som sabedors de la càrrega simbòlica que tenen els despatxos i els locals on desenvolupem les diferents activitats pastorals. El simbolisme és expressió, el simbolisme religiós vol expressar sense paraules la nostra fe.
Cada vegada passem més temps cara al monitor de l’ordinador i això no és sempre “sostenible” per a la salut: Tantes hores causen fatiga i sequedat ocular.
Hi ha algunes recomanacions que cal tindre en compte quan comprem o fem servir aparells ofimàtics a casa o la parròquia.
La pantalla:
• Que parpellege el menys possible.
• La part superior de la pantalla a l’altura del els ulls.
• No forcem la lluentor ni el contrast (a més, podem reduir el seu consum energètic) en un 15-20%)
• Que l’entorn tinga una lluminositat semblant a la pantalla.
• Que entre en suspensió en menys de 15 minuts en pausa. El salvapantalles no reduïx el consum.
• Quan imprimim molts documents (més de 300 pàgines al més) és millor emprar impressores làser, ja que tenen un major rendiment i consumixen menys recursos per imprimir cada full.
L’ordinador:
• Configureu-lo perquè entre en suspensió amb una pausa superior a 10-15 minuts.
Les impressions
• Si la vostra impressora és a color i voleu fer una impressió sols en negre, cal configurar-la en “Propietats d’impressió”, d’altra manera el color negre el farà com una gama de colors, consumint recursos innecessàriament. Això també val per a impressions en gris.
• Mireu sempre que pugueu d’imprimir en qualitat “esborrany”. Gran quantitat del que imprimim va a la paperera.
• Procureu sempre imprimir documents a dos cares.
• Reutilitzeu els papers impresos a una cara per a proves, notes o altres esborranys.
• Sempre que es puga es poden comprar cartutxos de tinta o tòner reciclats compatibles.
• Podeu imprimir amb paper reciclat? Sí, el que cal és, sobretot en fotocopiadores, no canviar indistintament reciclat i no reciclat, això descalibraria la màquina.
• Sovint no cal imprimir sobre paper, Podem guardar i enviar documents en PDF mitjançant el correu electrònic, whatsapp...
Els residus:
• Tingueu al despatx i a altres locals dos papereres. Una per a papers i una altra per a envasos i plàstics. Són els dos residus majors en aules, salons i despatxos. Per a altres residus caldria un tercer contenidor.
• Etiqueteu visiblement les papereres perquè es diferencie quina és de plàstic i quina de paper. A més açò té una funció molt important: l’educativa. Quan la gent entra al locals veu que a la parròquia també es recicla. Podem fer servir també bosses de plàstic blau per a paper i groc per a plàstic.
• Què no va al reciclatge de paper:
• carpetes amb elements metàl·lics o plàstics
o paper adhesiu.
o mocadors o tovallons bruts.
o paper d’autocopiat.
o paper tèrmic.
o Sobres amb finestretes de plàstic que tant fan servir les empreses d’aigua i energia elèctrica (que irònicament fan servir paper reciclat).
A Caritas
• Si aneu a dispensar aliments, millor no ho fem amb bossetes de plàstic. Es poden separar per a cada unitat d’ajuda en caixes, i que la gent ho reculla amb el carret de la compra. Eduquem i no fen servir el plàstic.
• De vegades veiem que alguns dels beneficiaris no fan un ús eficient dels aliments i de les compres. Deu consells que podeu posar a la cartellera o donar en una quartilla segons convinga (consells útils per a beneficiaris i parroquians tots).
o Ix amb la llista de compra feta de casa per assegurar-te que no compres productes que no necessites. Aniràs menys vegades al supermercat i reduiràs la compra impulsiva.
o Planifica el menú de la setmana. Que no siga avorrit, amb menjars que t’agraden i sobretot equilibrat. La falta de temps ens porta a menjar qualsevol cosa i abandonar alguns productes a la nevera.
o Compra productes de temporada i de proximitat. Amb este tipus de consum reduïxes tot l’impacte ambiental que comporta el transport d’aliments a milers de quilòmetres i contribuïxes a sistemes de producció sostenibles i racionals.
o Fixa’t en les dates de tot allò que compres. A la nevera situa davant allò que cal consumir abans i pensa en congelar aquells productes que ja veus que no consumiràs de forma immediata i es poden fer malbé.
o ¿Coneixes la diferència entre data de caducitat i de consum preferent? Una vegada passada la data de caducitat l’aliment no és segur però, una vegada passada la data de consum preferent, l’aliment encara es manté en un estat satisfactori. Consulta quant de temps més tard es pot consumir el producte segons el tipus d’aliment en:
http://acsa.gencat.cat/web/.content/_Publicacions/Consells-recomanacions/Consells-Malbaratament/Les-dates-ajuden-no-malbaratar-aliments/info_acsa_aprofitar_aliments_v2.11-002.pdf
o Si vas a un restaurant i et sobra menjar, demana un envàs i enporta-te’l cap a casa! En disposen la majoria de restaurants.
o Amb la fruita que veges que està madura pots fer melmelades, conserves o batuts.
o Aprofita les restes del sopar per endur-te una carmanyola a la faena.
o Visca la croqueta! Si t’ha sobrat carn, peix o verdures, fes croquetes i segur que no te’n quedarà ni un bocí. Les croquetes van nàixer per donar una segona vida a les sobralles.
o Així i tot, ¿tens la nevera buida per a esta nit? Amb apps com Tupper, weSAVEeat o To Good To go menjaràs a preus reduïts mentre ajudes a salvar el medi ambient.