“Però una part de les llavors va caure en terra bona i donà fruit” (Mt 13,8)
La convocatòria del 32é Fòrum cristianisme i mon d’avui, com a llavor del Regne de Déu, caigué en terra bona i donarà fruits abundants.
El passat 29 de febrer i 1 de març de 2020 acudírem plens de joia al col·legi Jesús i Maria, lloc habitual de celebració del Fòrum. En un temps en què les parròquies es buiden, la resposta de moltes cristianes i cristians va ser molt important, tant pel gran nombre d’assistents com per la seua entusiasta participació. Esta nombrosa assistència és indicadora de la inquietud per reflexionar i posar en present el compromís de transformar la societat i l’Església, que brolla dins de nosaltres, cristians i cristianes del segle XXI.
“El repte del cristianisme front a l’ofensiva neoconservadora” que ens llançava el Fòrum d’enguany, va ser ben acollit. Van ser reptadores i enriquidores les ponències i van ser vives i dinàmiques les pregaries i celebracions i, com llavor caiguda en terra bona, fructificarà en nosaltres, església compromesa a actualitzar en el món en què vivim els valors del Projecte de Jesús.
La primera ponència de dissabte “Fonamentalisme i ultradreta i la seua connivència amb el cristianisme conservador”, la desenvolupà Antonio Ariño, doctor en Sociologia i vicerector de la Universitat de València. Analitzà estos fenòmens socials amb perspectiva global assenyalant que el populisme hui no són minories perdudes, són poders fàctics de la globalització, triats mitjançant processos democràtics, i alguns dels seus líders governen països com els Estats Units., Anglaterra, Rússia, Brasil, Veneçuela, Índia... Molt aclaridora va ser l‘anàlisi del populisme actual assenyalant uns trets característics molt significatius. Reflexionà sobre les bases socials dels populismes i també va explicar el seu comportament quan governen.
En la segona part de la ponència explicà el fonamentalisme, i aclarí que no és correcte identificar-lo només amb el món islàmic. Alguns moviments cristians de principis del segle XXI tenen també característiques que els fan fonamentalistes.
Finalitzà, amb unes propostes i reflexions envers “l’egaliberté”, i la identitat respecte als altres (com s’ha d’abordar la qüestió dels immigrants), la necessitat de crear espais de reflexió sobre la democràcia i la urgència d’un nou contracte social que integre els grups humans que hui se senten exclosos.
Antonio Ariño va concloure llançant un repte: davant dels populismes actuals cal repensar una visió de la humanitat més ecològica i immunològica amb interdependència i solidaritat. “Recorda que el teu pare Abraham va ser un arameu errant”.
En la segona ponència, Emilce Cuda, doctora en Teologia i professora de la Universitat Nacional de Buenos Aires, començà dient que el creiximent de posicions fonamentalistes és una de tantes conseqüències de la crisi ecològica que, com diu el papa Francesc, és ambiental i social. Esta crisi es dona també entre els cristians catòlics, i afegí que la conversió ecològica ens desafia a tots; ha de ser total o no funcionarà.
La crisi ecològica en el seu vessant ambiental té una conseqüència greu: les catàstrofes naturals, la desaparició de les espècies. En el vessant social, la conseqüència és la catàstrofe social, l’atur estructural, que no sols té a veure amb la falta d’educació, de treball i la concentració de la riquesa. El papa Francesc postula per un treball diferent, el treball de la cura, cura de persones i cura de la casa comuna. Ambdós vessants de la crisi ecològica tenen arrels humanes, arrels en el sistema que mata.
Què significa conversió ecològica? Significa escoltar el saber dels pobres, dels que estan en les perifèries. A ulls de la societat és una bogeria, però l’Evangeli també ho va ser a ulls dels grecs i una blasfèmia a ulls dels jueus. L’Església ha de descentralitzar-se i mostrar-se amb la seua aparença polièdrica.
Després d’explicar la nova “teologia de la prosperitat” (la riquesa es fonamenta moralment en la idea errònia d’una vida virtuosa de qui sap estudiar, treballar, estalviar i comportar-se sexualment), afirmà que esta teologia abunda entre els cristians catòlics. El sistema econòmic que mata es perpetua no només per una desigualtat humana, sinó també per un aparell ideològic emmascarat de vegades com a religiós. El papa Francesc propugna una justícia de misericòrdia que obrirà les portes a un mode de treball remunerat i creatiu, evitant la caiguda dels milers d’aturats en les trampes neoliberals i populistes.
Emilce finalitzà la interessant ponència invitant-nos a llegir amb deteniment l’última exhortació del Papa, Estimada Amazònia, on expressa els seus somnis per a la societat i l’Església.
“Cultura de l’Encontre per la convivència en germanor i la pau mundial” va ser la tercera ponència d’este Fòrum, i la va desenvolupar Ester Busquets, professora d’Ètica de la Facultat de Ciències de la Salut.
Començà la ponència reflexionant envers la situació de la societat actual de manca de cor, deshumanitzada. La situació de guerres i conflictes actuals a Europa i a la resta del món, que provoquen una nombrosa quantitat de desplaçats i refugiats, ens fa veure que estem en un temps de “desencontre”. Davant d’esta realitat de conflicte i ruptura, el papa Francesc afirma que hi ha una crisi cultural, una crisi de valors i parla de la necessitat de fer un discerniment cultural, que ajude a construir una “cultura de l’encontre”.
I què és esta cultura?, es preguntà la ponent. Una manera d’estar en la vida, i de ser, en relació a Déu, amb jo mateix, amb els altres i amb la natura. Esta idea ja la tenim en l’Evangeli de Jesús i ens convida a eixir de nosaltres i posar l’altre en un espai privilegiat en les nostres vides. La cultura de l’encontre i del diàleg és un element de salvació de l’altre i de nosaltres mateixos. Salvar l’altre i evitar el propi naufragi, si no hi fem res, com a cristianes i cristians no és una elecció, és una obligació.
Per finalitzar esta ressenya del 32é Fòrum fem constar el testimoni de Joaquín Sánchez, consiliari de l‘HOAC de Cartagena-Múrcia i activista social. La seua presència compromesa, valenta i alhora entranyable al costat dels desnonats en els camps de refugiats de Moira i el seu acompanyament a les persones que estan en les perifèries, presos, migrants... va ser un toc d’alerta a les nostres consciències i un repte per a tots nosaltres.
També l’experiència de Dora Garcia, del col·lectiu feminista de Xirivella, narrant la seua evolució personal i la seua dedicació i ajuda a les dones, especialment a les que estan patint situacions difícils.