Obrim finestres a l’alumnat i professorat d’ESO, FP, Batxillerat..., perquè vegen i visquen la realitat de la immigració de forma viva, directa. Una possibilitat per a conéixer la resposta a un munt de preguntes, per fer-se’n altres, una possibilitat per desmentir notícies que circulen per les xarxes, per despertar consciències i compromisos.
Dos o tres xics de l’Àfrica subsahariana que viuen a la Granja de l’Ombria de Vallada expliquen les seues experiències de vida des que eixiren dels seus països –Mali, Senegal, Nigèria, Ghana, Gàmbia, Costa d’Ivori, Guinea Conakry...– fins a arribar a la Granja. Amb estima, respecte i moltes metes els acompanyem, Empar Colomer i Paco Martí.
L’ONG AVSA acull un grup variable d’hòmens a la Granja de l’Ombria, i entre altres objectius està el d’aconseguir una convivència intercultural, interracial i interreligiosa, així com el de buscar la seua inserció social i laboral. Nosaltres contribuïm en la consecució d’estes metes aportant el que sabem fer com a docents que hem sigut: anem un dia a la setmana, amb un altre company, P. Ll. Almiñana, per a impartir «Escola d’Acollida», i en este temps parlen, lligen i escriuen, aprenen nocions bàsiques de les comunitats on han vingut a viure, aprenen a valorar i respectar les llibertats aconseguides des de la democràcia, així com els drets i deures que es tenen com a ciutadans. Esta escola s’ompli d’emocions, és un intercanvi d’experiències, és un temps per a fer grup, per a conéixer-nos, per a relacionar-nos, per a estimar-nos.
Una altra ONG també menuda, Escoles Solidàries (ES), com a entitat formadora reconeguda per la Conselleria d’Educació, i gràcies al conveni de col·laboració entre les dos ONG, fa possible que este alumnat reba un certificat en acabar la formació, certificat que els servix per a l’«arraigo».
A través de la xarxa de centres educatius que col·laboren periòdicament amb ES, es va donar a conéixer la possibilitat de realitzar este taller. Qualsevol centre educatiu (encara que no haja col·laborat amb ES) pot sol·licitar-lo dirigint-se a Jesús Belda, a AVSA o a Escoles Solidàries, que remetran la petició al grup organitzador.
Vam començar a visitar instituts el curs escolar 2018-2019; hem estat a l’IES Porçons d’Aielo de Malferit, al Politècnic de Castelló de la Plana, al Jaume I d’Ontinyent, al Sivera Font de Canals, al de Bocairent i al Vermellar de l’Olleria.
En tots els instituts visitats, l’alumnat ha quedat impactat en escoltar les vivències que han contat Jean, Mor, Paul, Kady, Privat, Barry, Fredi... El silenci i atenció eren totals, fins i tot, en grups d’alumnes amb conductes disruptives. A vegades, l’immigrant, quan va eixir del seu país, tenia la mateixa edat que l’alumnat a qui es dirigia. Les experiències duríssimes que han hagut de viure resulten difícils de digerir per als nostres jóvens.
És colpidor sentir a un jove dir-li a un altre que aprofite les possibilitats que ací té, que ell ha patit presó, que ha estat comprat com a esclau, que ha estat construint cada nit el llit per a dormir..., perquè volia estudiar a Europa, perquè al seu país li deien els mestres que per a aconseguir un bon nivell educatiu calia vindre a Europa.
Preguntes que es repetixen en cada sessió, que resulten difícils de contestar, que impliquen obrir el cor a persones desconegudes, que fan recordar doloroses experiències: ¿Per què vas eixir del teu país? ¿Tornaries a intentar-ho? ¿Envies diners a la teua família? ¿Quantes hores estigueres per la mar? ¿Quants anys tenies quan vas eixir del teu país? Totes ón contestades amb sinceritat, esperant que el coneiximent aporte comprensió, acceptació...
Xics i xiques es sorprenen del temps que tarden a arribar a Espanya des que ixen del seu país, es corprenen quan saben que han cobrat sous mísers, indignes, mentre treballaven en la construcció, o conduint, o picant pedra, per a poder continuar el viatge cap al país que els donarà una faena amb contracte, que els permetrà estudiar, que els possibilitarà tenir un lloc digne per a dormir, descansar i menjar, que...
Quan arriben a Espanya la sorpresa és molt desagradable, les il·lusions s’enfonsen, res del que havien imaginat és real.
Malgrat tot açò, es mostren alegres, estan agraïts pel tracte que ací han rebut i reben, per l’atenció i informació que distintes ONG han anat aportant-los; mostren alegria perquè ara estan bé, perquè han salvat la vida. Manifesten les ganes de treballar dignament, el desig d’enviar diners a la família que ha hagut de pagar a terroristes per a deixar-los lliures, família que ha hagut d’endeutar-se; manifesten la necessitat d’enviar diners perquè fills/es puguen anar a escola, perquè puguen comprar els medicaments o puguen pagar l’operació necessitada.
Esta joventut nostra manifesta rebuig per la situació, considera injust que hagen de passar tres anys fins que un africà/na puga començar a tindre papers. I ¿què fan en este temps?, pregunten. I en sentir el testimoni, entenen, comprenen i mostren indignació.
Ens hem trobat, de vegades, grups d’alumnes amb comportament disruptiu a l’aula. La resposta és voler ajudar-los, voler conéixer més de la seua vida. Diversos instituts han organitzat visites a la Granja, on han vist els diferents tallers de granja, hort i bioconstrucció que duen a terme els africans. En el cas d’alumnat major, és este mateix alumnat qui ha organitzat i desenvolupat tallers a la Granja com, per exemple, història de vida, activitats interculturals, dinàmiques per a l’autoconeiximent... En ambdós casos, l’avaluació posterior feta pel mateix alumnat i pels africans, sempre ha estat positiva, i queda palés que el coneiximent, la relació, comporta acostament, comprensió d’esta dura realitat.
Els centres educatius, cadascun segons la implicació del professorat i, per descomptat, de l’alumnat, fa aportacions per a la Granja (productes de neteja personal, aliments...) que són ben rebuts.
Qualsevol centre educatiu (encara que no haja col·laborat amb ES), pot sol·licitar este taller dirigint-se a Jesús Belda, a AVSA o a Escoles Solidàries, que ens remetran la petició al grup organitzador.